Izvor: Nezavisne Novine, 12.Sep.2017, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peru protjeruje ambasadora Sjeverne Koreje zbog nuklearnih proba

PERU - Peruanske vlasti naložile su u ponedjeljak ambasadoru Sjeverne Koreje da u roku od pet dana napusti ovu zemlju zbog najnovijih nuklearnih proba Pjongjanga koje su naišle na oštru osudu međunarodne zajednice.

Saopštenje ministarstva spoljnih poslova u kojem je ambasador Kim Hak-Chol proglašen "personom non grata" stiglo je nakon što je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno naložio nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog testiranja šeste i do sada najveće >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nuklearne bombe početkom mjeseca.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova Perua navodi se da se njihovom odlukom ukazuje Sjevernoj Koreji na "ponovljeno i nedopustivo kršenje" rezolucija Savjeta bezbjednosti UN što "predstavlja ozbiljnu i neprihvatljivu prijetnju za međunarodni mir i bezbjednost, kao i za stabilnost u Sjeveroistočnoj Aziji i u svijetu".

Peru se svojom odlukom pridružio Meksiku čije su vlasti prošle sedmice protjerale ambasadora Sjeverne Koreje, prenosi AP.

Potezi Meksika i Perua uslijedili su nakon poziva američkog potpredsjednika Majka Pensa, kojem su se pridružili Čile i Brazil, da prekinu diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Peru proteruje ambasadora S. Koreje zbog nuklearnih proba

Izvor: B92, 12.Sep.2017

Peru -- Peruanske vlasti naložile su u ponedeljak ambasadoru Severne Koreje da u roku od pet dana napusti ovu zemlju zbog najnovijih nuklearnih proba Pjongjanga...Saopštenje ministarstva spoljnih poslova u kojem je ambasador Kim Hak-Ćol proglašen "personom non grata" stiglo je nakon što je Savet...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.