Svijet

Peru protjeruje ambasadora Sjeverne Koreje zbog nuklearnih proba

Peru protjeruje ambasadora Sjeverne Koreje zbog nuklearnih proba
Foto: Ilustracija | Peru protjeruje ambasadora Sjeverne Koreje zbog nuklearnih proba

PERU - Peruanske vlasti naložile su u ponedjeljak ambasadoru Sjeverne Koreje da u roku od pet dana napusti ovu zemlju zbog najnovijih nuklearnih proba Pjongjanga koje su naišle na oštru osudu međunarodne zajednice.

Saopštenje ministarstva spoljnih poslova u kojem je ambasador Kim Hak-Chol proglašen "personom non grata" stiglo je nakon što je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno naložio nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog testiranja šeste i do sada najveće nuklearne bombe početkom mjeseca.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova Perua navodi se da se njihovom odlukom ukazuje Sjevernoj Koreji na "ponovljeno i nedopustivo kršenje" rezolucija Savjeta bezbjednosti UN što "predstavlja ozbiljnu i neprihvatljivu prijetnju za međunarodni mir i bezbjednost, kao i za stabilnost u Sjeveroistočnoj Aziji i u svijetu".

Peru se svojom odlukom pridružio Meksiku čije su vlasti prošle sedmice protjerale ambasadora Sjeverne Koreje, prenosi AP.

Potezi Meksika i Perua uslijedili su nakon poziva američkog potpredsjednika Majka Pensa, kojem su se pridružili Čile i Brazil, da prekinu diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije