Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2018, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Performans kao poruka Šarčeviću, prosvetari izneli zahteve

Približava se početak školske godine, a zaposleni u prosveti poručuju resornom ministru Mladenu Šarčeviću da transparentno sprovede spajanje škola i odeljenja. Traže i ukidanje zabrane zapošljavanja, kako bi mladi mogli da nađu posao u prosveti, kao i pravičnije platne razrede.

Izvor: N1

Umesto uobičajenih zvižduka, prosvetari iz Foruma srednjih stručnih škola su ministru napravili performans. Harmonikaš, recitacije, nastup kubanske grupe i ribolovac, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << sa pecaljkama - koji simbolizuje otkaz, za, kako kažu, najpoznatijeg pecaroša, odnosno ministra.

A od njega, između ostalog, traže da se ne ukidaju profili u stručnim školama, da se odobre oni smerovi koji su privredi potrebni, poput bravara i varilaca.

"Minsitre, spajanje škola i mrežu škola uradi transparentno, da svi vidimo da svi znamo, stavi na sajt da bi svako od 100 hiljada prosvetnih radnika znao šta ga čeka", kaže Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Kako kažu u Forumu srednjih stručnih škola, mnogi zaposleni ne znaju šta ih čeka, jer su prijavljeni na određeno vreme, i, kako kažu, žive od danas do suta. Traže i ukidanje zabrane zapošljavanja kako bi mladi dobili posao u prosveti.

"Da se puste konkursi, da konkursi budu regularni, a ne namešteni kao do sada, da se zaposle mladi ljudi koji žele da rade posao u svojoj zemlji, da im se to omogući", rekla je Jelena Tošić iz srednje tehničke škole u Obrenovcu.

Osim nastavnika protestuju i bibliotekari, koji bi prema pisnaju medija podneli najveći teret racionalizacije radnih mesta u prosveti, smanjenjem broja zaposlenih, najpre u osnovnim, a sada i u srednjim školama.

"Da ne budemo degradirani, da budemo jednaki sa našim kolegama i koleginicama u našim školama", poručuje bibliotekarka Milka Puač.

Pismo sa zahtevima ministru, predali su na pisarnici ministarstva, ali su zaposleni u ministarstvu mogli da čuju poruke i sa razglasa iz parka prekoputa, i ne samo poruke, nego i pesmu, jer, kako kažu, u Forumu ostalo im je ili da plaču ili da pevaju.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Prosvetari traže ukidanje zabrane zapošljavanja i pravičnije platne razrede

Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2018

Približava se početak školske godine, a zaposleni u prosveti poručuju resornom ministru Mladenu Šarčeviću da transparentno sprovede spajanje škola i odeljenja. Traže i ukidanje zabrane zapošljavanja, kako bi mladi mogli da nađu posao u prosveti, kao i pravičnije platne razrede...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.