Izvor: B92, 25.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavković stigao u Hag

Beograd -- Poslednji uslov za pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti ispunjen je u podne. General Nebojša Pavković stigao je u Hag.

Bivši načelnik Generalštaba Nebojša Pavković na Aerodrom Beograd stigao je oko 11 sati, uz jaku policijsku pratnju i snajperiste, koji su kontrolisali područje oko ulaza u zgradu aerodroma. Pavković se, u pratnji ministra Zorana Lončara i lekara sa Vojno-medicinske akademije, ubrzo ukrcao u avion i otputovao u Hag, ali preko Roterdama, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ga pregledali lekari.

Za Pavkovićem je i u Srbiji raspisana poternica pre oko mesec dana, jer se nije pojavio na suđenju za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi, za koje je optužen. Upravo u vreme raspisivanja poternice Pavković je ponovio ranije izjave da se neće dobrovoljno predati. Spekulisalo se da je napustio zemlju, a nijedan ministar u Vladi Srbije, pa ni ministar pravde Zoran Stojković, nije mogao da kaže da li je to tačno, kao ni gde se on nalazi.

"Ne, mi nismo znali, ali advokat generala Pavkovića, koji je čak izlazio javno, kontaktirao je sa nama. Mi smo shvatili da on ima volje da ode, ali da, kako je tvrdio advokat, on želi samo da se pripremi odbrana, tako da ja lično nisam bio u dilemi da će se to dobro završiti", rekao je Zoran Stojković.

Nejasno je i zašto je Pavković promenio mišljenje i od izjave pre mesec dana da ne pristaje na trgovinu glavama, stigao do verzije da želi da pomogne Srbiji tako što će dobrovoljno sesti u avion i otići u Hag. Pavković je i prvi javno pokazao sumnju u to da su se ostali generali koje poznaje dobrovoljno predali Haškom tribunalu, čime je na neki način ponovo aktualizovao priču o velikim svotama novca koje haški optuženici dobijaju ako, kako se to kaže, dobrovoljno odu u Hag.

Zvanična verzija, koju je ponovio i ministar pravde, podsetimo, glasi da je u tim ljudima sazrela svest i poverenje u Vladu. "Ja sam razgovarao sa advokatom generala Pavkovića, da vam kažem, razgovarao sam sa par ljudi, drugim advokatima, ja zaista ne znam da se spominje bilo kakav novac, tako da mogu da tvrdim da on ne postoji", kazao je Stojković.

Potpredsednik Vlade Miroljub Labus kaže da je i ova dobrovoljna predaja usladila zbog dobrog rada državnih organa, u koji je i on verovao: "Poverenje da kada država na jedan dobar način počne da radi svoj posao da će na kraju i da ga obavi. Što se tiče suma, o tome nemam nikakvu predstavu, pitajte generala Pavkovića za to."

Pavković je optužen po komandnoj odgovornosti za ratne zločine na Kosovu 1999. Na zajedničkoj je optužnici sa generalom Vladimirom Lazarevićem i policijskim generalima Vlastimirom Đorđevićem i Sretenom Lukićem.

Četiri deteta, tri braka, dva ordena, jedna optužnica

Nebojša Pavković je rođen 10. aprila 1946. u selu Senjski Rudnik, kod Despotovca u Srbiji. Završio je Učiteljsku školu 1966. u Aleksincu, a potom Vojnu akademiju Kopnene vojske u Beogradu, Komandno-štabnu školu operatike i najvišu Školu nacionalne odbrane.

Kao oficir je bio na dužnostima u garnizonima u Bileći, Mostaru i Banjaluci, gde je komandovao 16. motorizovanom brigadom. Jedno vreme je bio načelnik katedre operative u Školi nacionalne odbrane, a izvestan vremenski period je proveo u kabinetu generala Vuka Obradovića, nekadašnjeg portparola JNA i lidera stranke Socijaldemokratija.

Na Kosovo je prekomandovan 1994, a čin general-majora dobio je u 1996, kada je bio na dužnosti u komandi Prištinskog korpusa. Za komandanta tog korpusa postavljen je 24. decembra 1997. Ukazom predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića 21. jula 1998. vanredno je unapređen u general-potpukovnika. Za komandanta Treće armije sa sedištem u Nišu postavljen je 25. decembra 1998, a dužnost je zvanično preuzeo 13. januara 1999. i iste godine unapređen u general-pukovnika. Na funkciji načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije bio je od 15. februara 2000. do 24. juna 2002, kada je ukazom predsednika Jugoslavije Vojislava Koštunice razrešen dužnosti i penzionisan.

Tužilaštvo Haškog tribunala je 28. novembra 2001. saopštilo da se Pavković nalazi pod istragom, a 20. oktobra 2003. objavljena je optužnica protiv njega i tri generala vojske i policije za ratne zločine na Kosovu 1999.

Pavković je odlikovan Ordenom za hrabrost i Ordenom slobode, jednim od najviših vojnih odlikovanja, kojim ga je odlikovao Slobodan Milošević 16. juna 1999. Novinsko izdavačko preduzeće "Panorama" iz Prištine dodelilo mu je u martu 1999. zlatnu plaketu "Car Dušan".

Pavković se ženio tri puta i ima kćerku i sina iz prvog braka, kćerku iz drugog i sina iz trećeg.

Još 10

Na spisku optuženika koje traži Haški tribunal ostalo je 10 osoba koje su na slobodi, a to su Zdravko Tolimir, Stojan Župljanin, Milan Lukić, Sredoje Lukić, Dragan Zelenović, Vlastimir Đorđević, Goran Hadžić, Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Ante Gotovina.

Ministar pravde Zoran Stojković je u Nišu izjavio da Haški tribunal nije postavio nikakav rok za isručenje haškog optuženika Ratka Mladića, a da on ne zna gde nalazi odbegli general, prenosi Fonet. "Vršili smo provere čak i uz kontrolu međunarodnih organa i nismo dobili nijedan validan trag. Rok za njegovo izručenje ne postoji, ali moramo da preuzetu obavezu ispunimo do kraja", rekao je on. Stojković je, takođe, rekao da su haški optuženici "definitivno shvatili da država stoji iza njih".

"Gardijan": Koštuničin zaokret

Britanski "Gardijan" piše da predaja Nebojše Pavkovića Tribunalu predstavlja zaokret u odnosu premijera Srbije Vojislava Koštunice prema pitanju ratnih zločina.

"Pod jakim pritiskom Evropske unije i SAD Koštunica je odustao od protivljenja slanju osumnjičenih u Hag i od prošle godine izručio 14 osoba. Nagrada će stići u vidu 'zelenog svetla' za početak razgovora o dugom putovanju do ulaska u EU", navodi list, prenosi Beta.

Zaokret koji je Koštunica napravio rezultat je mahom međunarodnog pritiska, sankcija i međunarodne izolacije Srbije, podstaknut i promenom politike SAD. Vašington je prošle godine nagovestio da bi Beograd mogao da organizuje suđenja za ratne zločine ako izruči dva najtraženija haška optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su još u bekstvu. Ti nagoveštaji su ohrabrili Koštunicu u njegovoj neposlušnosti prema Hagu, ali je posle protesta Tribunala i lobija za ljudska prava, Vašington promenio smer, dok je EU podstakla veću saradnju Srbije s Tribunalom", piše list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.