Patrijarhu Irineju dozvoljen ulazak u Crnu Goru

Izvor: B92, 14.Okt.2018, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarhu Irineju dozvoljen ulazak u Crnu Goru

Podgorica -- Patrijarhu SPC Irineju dozvoljen je ulazak u Crnu Goru, saopšteno je iz crnogorske policije uoči njegove sutrašnje posete Crnoj Gori.

Policija se oglasila posle medijskih špekulacija da Irineju neće biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru, jer je navodno na spisku nepoželjnih iz Srbije zbog ranijih izjava da je "položaj Srba ;u Crnoj Gori lošiji nego u vreme NDH i Osmanlija".

Portparolka Uprave policije Crne Gore Tamara Popović je Televiziji Crne Gore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kazala da "u ovom trenutku ne postoji nijedna smetnja koja bi onemogućila boravak patrijarha u našoj zemlji".

Jedini zakonski osnov da Irineju ulazak u Crnu Goru bude zabranjen je procena da bi njegov ulazak u Crnu Goru predstavljao pretnju po nacionalnu bezbednost, a takvih procena, prema saznanjima podgoričkog radija "Antena M", nema.

Iz SPC su saopštili da Irinej dolazi sa patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom X.

"U pratnji patrijarha Jovana biće arhijereji Antiohijske patrijaršije, mitropolit akarski Vasilije i mitropolit njujorški i cele Severne Amerike Josif. U pratnji patrijarha Irineja biće mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije", naveli su u saopštenju.

Ovo je druga poseta patrijarha srpskog Crnoj Gori u poslednjih nekoliko meseci.

Do posete dolazi uoči najavljenog definisanja statusa verskih zajednica u Cnoj Gori novim zakonom, te par dana nakon što je Carigradska patrijaršija i pored snažnog protivljenja Ruske crkve, odlučila da prizna nezavisnost Ukrajinske crkve. Priznanje traži i Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), koja konaninski nije priznata.

Najviši crnogorski zvaničnici i vrh Srpske pravoslavne crkve razmenili su poslednjih meseci oštre poruke.

Izjava srpskog patrijarha da je "položaj pravoslavne crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija", dok je položaj Srba poredio sa njihovim položajem u vreme NDH (Nezavisne države Hrvatske), saopštena tokom njegove letošnje posete Crnoj Gori, izazvala je oštre osude crnogorskog državnog vrha i dela javnosti.

Pedsednik Crne Gore Milo Đukanović je komentarišući tu izjavu kazao da "niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti", i saopštio da očekuje "da to patrijarh demantuje".

No odmah je usledio odgovor iz Beogradske patrijaršije, odakle je saopšteno da se Irinej neće izviniti Crnoj Gori.

Crnogorski premijer Duško Marković je takve poruke Beogradske patrijaršije okarakterisao kao pritisak na zvaničnu Podgoricu uoči donošenja Zakona o verskim zajednicama.

"Moraće se prestati sa vulgarnim napadima na državu i njene institucije", kazao je ranije Marković i poručio da Vlada neće dozvoliti nepoštovanje Crne Gore.

Crnogorski pokret (CP) koji obuhvata pristalice Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) tražio je danas od države da uskrati gostoprimstvo patrijarhu srspkom i stane na put "razarajućem delovanju" mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Pokret u reagovanju na Irinijevu i posetu "proruskog" patrijarha Crnoj Gori dovodi u kontekst sa raskolom u pravoslavnoj crkvi nakon odluke Carigradske patrijaršije da prizna nezavisnost Ukrajinske crkve, a čime se oštro protivi Ruska pravoslavna crkva.

"Kako Moskva traži podršku drugih crkava vrlo je verovatno da će Amfilohije i Irinej još jednom zloupotrebiti teritoriju Crne Gore kako bi je uvukli u svoje prljave igre. Već smo jednom reagovali sličnim povodom, kad su Crnu Goru uvlačili u pitanje beatifikacije Alojzija Stepinca, sa čime Crna Gora nema ama baš nikakve veze. Pitamo se kad će država stati na put takvoj zlouptrebi Crne Gore, jer se na taj način stvaraju negativne relacije sa drugim državama u stvarima koje nemaju nikakve veze sa Crnom Gorom", saopštili su iz Crnogorskog pokreta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Policija Crne Gore: Irineju nije zabranjen ulazak

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Okt.2018

Patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju dozvoljen je ulazak u Crnu Goru, saopšteno je u nedelju iz crnogorske policije uoči posete poglavara srpske crkve Crnoj Gori koji u tu zemlju dolazi u ponedeljak. Policija se oglasila posle medijskih špekulacija da Irineju neće biti dozvoljen ulazak...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.