Patrijarhovim iluzijama pridružio se i episkop Irinej

Izvor: B92, 27.Okt.2017, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Patrijarhovim iluzijama pridružio se i episkop Irinej"

Beograd -- Lider Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović osudio je stavove zvaničnika Srpske pravoslavne crkve o obavezi žena da rađaju.

On je u saopštenju naveo da je "izjava bačkog episkopa Irineja kojom napada ministarku Zoranu Mihajlović skandalozna", uz ocenu da "za metu ima ne samo žene u Srbiji, već i ideju slobodnog društva zasnovanog na građanskim vrednostima".

"Patrijarhovim iluzijama da ima pravo da nam propisuje kakav život treba da vodimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pridružio se i episkop Irinej", naveo je Jovanović.

Lider LDP je stavove episkopa bačkog Irineja nazvao "javnom i vulgarnom kritikom Mihajlović".

Time je "samo potvrdio da je ponižavajući odnos partijarha Irineja, iskazan u njegovom komentaru uloge i obaveze koju imaju žene u društvu, zvaničan stav Crkve, a ne tek jedna u nizu medijskih nespretnosti njenog prvog čoveka", dodao je on

Dodao je i da "meta ovog brutalnog i sistemskog obračuna nije samo Mihajlović" već, kako je ukazao "svaka naša majka, sestra, supruga, ćerka, prijateljica ili poznanica koja živi u skladu sa željama i mogućnostima, slobodna u svakom svom izboru".

"Zato osuđujemo istupe zvaničnika SPC i upozoravamo javnost da smo kao društvo dužni da osudimo jačanje nacionalističkih i klerikalnih ideja koje građanima nameću život, oduzimajući im pravo da o njemu odlučuju", naveo je lider LDP.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović potpuno svesno je podržala nemačku književnicu Hertu Miler, saopštio je u četvrtak episkop bački Irinej.

Kako kaže, njena kritika “poglavara Srpske Pravoslavne Crkve može se tumačiti i kao njena otuđenost od te Crkve, Crkve njenih predaka”.

“To jeste njeno ljudsko i građansko pravo, ali u tom slučaju ona ne raspolaže nikakvim kriterijumima na osnovu kojih bi meritorno mogla da procenjuje sadržaj i vrednost Patrijarhovih poruka. Ne znamo da li je tako, no ako jeste, onda bi joj umesto pomoći duhovnika dobro došla i pomoć nekog trezvenijeg političara, a po potrebi i psihologa”, navodi episkop.

Patrijarh Irinej je na Sajmu knjiga, kako je preneo list "Alo", rekao da je dužnost da se "preporuči našim materama da su dužne da rađaju decu po božjem blagoslovu".

"Dužni smo da obnovimo naš narod i na taj način ostanemo u istoriji, iako smo postradali", rekao je on.

Osim toga, mitropolit Amfilohije je pre desetak dana optužio "Srpkinje da su postale čedomorke".

“One u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji. A hoćete da kao narod imamo blagoslov božji”, rekao je mitropolit prilikom služenja liturgije u u Pećkoj patrijaršiji.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović nakon toga je poručila da treba pustiti žene da rađaju onda kada one to hoće.

Na pitanje novinara, uoči Samita ženskog liderstva, kako komentariše izjave crkvenih velikodostojnika da žene moraju da rađaju da bi obnovile naciju, Mihajlovićeva je rekla da ne veruje da danas ženama treba reći tako nešto.

“Mislim da danas nema žene na svetu koja ne želi da ima dete, da ga neguje, gleda i brine o njemu i da se brine o njegovom napretku. Svakako, ne treba da zaboravimo da žene nisu ranije mogle da kažu svoje mišljenje, kada smo imali mnoge ratove i da budu na mestima gde se donose odluke. Da budu tu kada su njihova deca, muževi i braća odlazili odakle se nisu vraćali ili su se vraćali bez ruku, nogu ili u kovčezima", poručila je ministarka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.