Patrijarh Irinej u Podgorici

Izvor: RTS, 01.Mar.2014, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej u Podgorici

Srpski narod ima sa čim da izađe pred svet i lice Božje, rekao je patrijarh srpski Irinej koji je doputovao u Podgoricu. U glavnom gradu Crne Gore srpski patrijarh boravi povodom 900 godina od rođenja Stefana Nemanje.

Srpski patrijarh Irinej doputovao je u Podgoricu, gde će prisustvovati svečanosti povodom 900 godina od rođenja Stefana Nemanje, koga Srpska pravoslavna crkva slavi kao Svetog Simeona Mirotočivog.

U Sabornom hramu Hristovog vaskresenja služena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je doksologija u čast dolaska srpskog patrijarha.

Patrijarh Irinej je rekao da srpski narod ima veru svojih velikih svetih predaka, što je najveće bogastvo koje čovek može da ima.

"I pored mnogih nevolja koje smo prolazili i prolazimo i danas, evo postojimo i živimo kao narod svetosavski, svetonemanjićki i svetosimeonski. Ne samo da čuvamo veru koju smo primili od njih, nego se trudimo, uz pomoć Božju, da i činimo dela kakva su oni činili", naveo je srpski patrijarh.

Prema njegovim rečima, srpski narod ima sa čim da izađe pred svet i lice Božje.

"To su dela poput Sabornog hrama u Podgorici kojima dokazujemo ko smo i šta smo, kao i da smo ostali verni korenima naših drevnih predaka", rekao je patrijarh Irinej.

Prema predanju, Stefan Nemanja, rodonačelnik vladarske dinastije Nemanjića i tvorac moćne srpske države u srednjem veku, rođen je u Ribnici, današnjoj Podgorici.

Patrijarh Irinej će prisustvovati osvećenju krstionice i desnog pirga u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja, koji nosi ime Svetog Simeona Mirotočivog.

Nakon toga planirana je liturgija koju će služiti patrijarh Irinej sa više vladika SPC, a potom će se održati litija ulicama Podgorice, koju će takođe predvoditi patrijah Irinej.

Po okončanju litije, planirano je da se na zidinama Nemanjinog grada u centru Podgorice, na ušću reke Ribnice u Moraču, održi i duhovna akademija, na kojoj će o Svetom Simeonu Mirotočivom govoriti srpski akademik Matija Bećković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.