Irinej u Podgorici na proslavi devet vekova od rođenja Nemanje

Izvor: Blic, 27.Feb.2014, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej u Podgorici na proslavi devet vekova od rođenja Nemanje

Srpski patrijarh Irinej prisustvovaće u subotu, 1. marta u Podgorici svečanosti, povodom 900 godina od rođenja Stefana Nemanje, koga Srpska pravoslavna crkva (SPC) slavi kao Svetog Simeona Mirotočivog.

Prema predanju, Stefan Nemanja, rodonačelnik vladarske dinastije Nemanjića i tvorac moćne srpske države u srednjem veku, rođen je u Ribnici, današnjoj Podgorici.

Paroh podgorički Predrag Šćepanović kazao je Tanjugu da će patrijarh Irinej u subotu prisustvovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osvećenju krstionice i desnog pirga u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja, koji nosi ime Svetog Simeon Mirotočivog.

- Nakon toga planirana je liturgija koju će služiti patrijarh Irinej sa više vladika SPC, a potom će se održati litija ulicama Podgorice, koju će takođe predvoditi patrijah Irinej - naveo je Šćepanović.

On je rekao da je nakon litije planirano da se na zidinama Nemanjinog grada u centru Podgorice, na ušću reke Ribnice u Moraču, održi i duhovna akademija , na kojoj će o Svetom Simeonu Mirotočivom govoriti srpski akademik Matija Bećković.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U subotu litija SPC u Podgorici

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Feb.2014, 10:46

Srpska pravoslavna crkva (SPC)  u Crnoj Gori organizovaće u subotu bogošluženje u Hramu Hristovog vaskresenja i litiju gradskim ulicama Podgorice povodom 900.godišnjice rođenja rodonacelnika srpske dinastije Nemanjića, Stefana Nemanje.  Liturgiju će služiti i litiju predvoditi patrijarh srpski...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.