Patrijarh Irinej služio liturgiju u Nikolajevnoj crkvi u Zemunu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2020, 13:43

Patrijarh Irinej služio liturgiju u Nikolajevnoj crkvi u Zemunu

Patrihar Irinej služio je danas liturgiju u crkvi Svetog oca Nikolaja u Zemunu, a povodom slave najstarije crkve u Beogradu.

Nikolajevna crkva podignuta je 1745. godine na mestu starije drvene bogomolje, koja se pominje još 1573. godine, a liturgiji su prisustvovali čelnici Zemuna, nalazi se u centru Zemuna ispod srednjovekovne tvrđave Gardoš.

Građena je u baroknom stilu, kao jednobrodna građevina sa dvospratnim zvonikom. Njenu unutrašnjost krasi bogato izrezbareni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ikonostas, sa ikonama koje je 1762. godine oslikao Dimitrije Bačević, jedan od najpoznatijih srpskih slikara druge polovine 18. veka.

Crkva ima jednu od najbogatijih riznica starih kultnih predmeta, kao i zbirku ikona iz 18. i 19. veka.

U crkvi se čuva čestica moštiju sv. apostola Andrije Prvozvanog.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.