Pastor i Mirović o saradnji sa Kinom

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Avg.2019, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor i Mirović o saradnji sa Kinom

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović razgovarali su danas sa delegacijom Nacionalnog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Narodne Republike Kine o mogućnostima saradnje.

"Na sastanku je naglašeno da su odnosi Srbije i Kine na istorijskom maksimumu, da ih karakteriše veliko međusobno poštovanje i poverenje, kao i da tome, pored potpisanih strateških sporazuma o saradnji, snažno doprinosi lično >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << uvažavanje predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga", piše u saopštenju.

Pastor je naveo da je u pet kineskih kompanija koje posluju u Vojvodini zaposleno više od 1.600 ljudi.

On je podsetio da je krajem marta ove godine položen kamen temeljac za izgradnju fabrike za proizvodnju auto guma kineske kompanije Shandong Lingong, u Zrenjaninu.

"Ta investicija će iznositi milijardu evra i planirano je zapošljavanje 1.500 ljudi. Za našu pokrajinu, i zemlju u celini, ovakve investicije su od životne važnosti i učinićemo sve što je potrebno da ih u budućnosti bude još", kazao je Pastor.

Potpredsednica Nacionalnog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Kine Li Bin kazala je da se Srbija "nametnula" kao strateški najvažniji partner u okviru kineske razvojne strategije "Pojas i put" u ovom delu Evrope.

Dodala je da su uspešni kapitalni projekti, poput kupovine železare u Smederevu i izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, uvod u dugoročnu saradnju i zajedničke projekte na korist oba naroda.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović u odvojenim razgovorima sa kineskom delegacijom je podsetio na reči kineskog predsednika Si Đinpinga, da je prijateljstvo srpskog i kineskog naroda "čelično".

Mirović i Li su u razgovoru ocenili da ubuduće saradnja Vojvodine sa NR Kinom može biti još konkretnija u oblastima koje su u obostranom interesu, a tu su pre svega istakli privrednu saradnju, te tešnje povezivanje u oblastima kulture, visokog obrazovanja, turizma, navodi se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.