Pašalić: Predložio sam da se prošire ovlašćenja zaštitnika građana jer brinem o pravima građana

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Okt.2018, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pašalić: Predložio sam da se prošire ovlašćenja zaštitnika građana jer brinem o pravima građana

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da se deset odsto svih pritužbi građana odnosi na rad sudova, odnosno da se građani žale na dužinu trajanja postupaka, zloupotrebu procesnih radnji i neizvršenje sudskih odluka, zbog čega je predložio da se prošire njegova ovlašćenja ;na mogućnost da kontroliše sud u te tri oblasti.

On je za "Večernje novosti" od četvrtka, 4. oktobra kazao da je to predložio jer je njegov posao da brine o pravima građana i da se ne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << bi mešao u pojedinačne sudske odluke.

"Međutim, svi su na to rekli da zaštitnik pokušava da naruši nezavisnost sudstva", kazao je on.

Pašalić je objasnio da se građani ne žale na presude, već na dužinu trajanja postupka, zloupotrebu procesnih radnji i neizvršenje sudskih odluka.

"Kada se govori o ustavnim amandmanima, uglavnom se priča o nezavisnosti sudstva i stavu Venecijanske komisije. Niko ne govori o građanima i zaštiti njihovih prava. Od kada postoji institucija zaštitnika građana, deset odsto svih pritužbi odnosi se na rad sudova... Jedan slučaj traje od kada sam došao na funkciju, a odnosi se na neizvršenje odluke tadašnjeg Vrhovnog suda, iako je to krivično delo", rekao je aktuelni ombudsmman.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pašalić: Neko mora da kontroliše i sudstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2018, 00:22

Od kada postoji institucija zaštitnika građana u Srbiji, 10 odsto svih pritužbi odnosi se na rad sudova, izjavio je ombudsman Zoran Pašalić i dodao da se građani ne žale na presude, već na dužinu trajanja postupka, zloupotrebu procesnih radnji i neizvršenje sudskih odluka..."Moj posao je da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.