Pašalić: Država unapredila sistemsku zaštitu LGBT osoba, neophodna institucionalna podrška

Izvor: Beta, 17.Maj.2023, 15:12

Pašalić: Država unapredila sistemsku zaštitu LGBT osoba, neophodna institucionalna podrška

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je država unapredila sistemsku zaštitu LGBT osoba izmenama više zakonskih akata, ali da je neophodna institucionalna podrška."Ni danas LGBT osobe u Srbiji ne mogu u potpunosti da uživaju sva prava. Međutim, važan pomak u njihovoj zaštiti učinjen je 2021. godine izmenama dva zakona - Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o zabrani diskriminacije", rekao je Pašalić povodom današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.On je naveo da su slučajevi pred ombudsmanom pokazali da se LGBT osobe i dalje susreću sa pretnjama, predrasudama, napadima i nasiljem, ali i da se retko odlučuju da prijave ovakve situacije.Pašalić je naveo da bi izmenama Кrivičnog zakonika trebalo krivična dela izvršena na osnovu seksualne orijentacije tretirati kao dela rasizma i netolerancije, a izmenama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći LGBT osobe uvrstiti u kategoriju korisnika u osetljivom položaju.Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije se obeležava u znak sećanja na taj dan 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa liste bolesti.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

U Beogradu otvorena izložba fotografija posvećena položaju LGBT osoba

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Maj.2023

Izložba fotografija "Cveće: Europrajd 2022. kroz analogni objektiv", posvećena položaju LGBT osoba u Srbiji, otvorena je u Beogradu povodom današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.