Parodija na samoodržive sisteme u kikindskog galeriji Terra

Izvor: Blic, 12.Nov.2017, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parodija na samoodržive sisteme u kikindskog galeriji "Terra"

"Samoodrživi sistemi apsurda" naziv je izložbe akademskog umetnika i profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Novom Sadu Stevana Kojića, koja je otvorena u kikindskog galeriji "Terra" (do 25. novembra).

Postavka je rezultat istraživanja savremenih tema kao što su: ekologija, iskorišćavanje prirodnih resursa, genetska modifikacija, robotika i stvaranje samoodrživih sistema, koje je autor počeo 2010.

- Ova izložba predstavlja parodiju na termin samoodrživost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer auludiram na sisteme koji se danas predstavljaju kao takvi, a u stvari to nisu. Taj izraz često čujemo u ekonomiji, ekologiji, medijima i u raznim drugim sistemima - kaže autor.

Izložba ima multimedijalni karakter, jer Kojić koristi mogućnosti različitih medija i kreirao je i specifične eko-tehnološke sisteme koristeći mogućnosti novih medija i metode nauke i tehnike. Fotografija u ovom konceptu zadržava jedno od svojih osnovnih svojstava, a to je beleženje. On fotografiše stare i napuštene industrijske objekte koji danas svedoče o prošlom socijalističkom vremenu uspona društvenog kapitala i kolektivizma, ali fotografiše i nove industrijske i trgovačke centre, sinonime savremene kapitalističke ekonomije u Srbiji.

Za beleženje koristi digitalnu kameru modifikovanu tako da registruje infracrveni spektar, želeći da objekte pored kojih svakodnevno prolazimo ili koje redovno posećujemo istakne i prikaže na drugi način, da proširi perceptivno polje posmatrača i da mu pruži mogućnost za novo čitanje stvarnosti. Na prvi pogled dobijeni spektar boja na fotogijama – roze, pink i ljubičasta, aludiraju na svet dobrote, naivnosti, mašte i optimizma, međutim, ako bolje pogledamo, uočavamo da prirodna vegetacija deluje sprženo, kao posle katastrofe ili apokalipse, dok industrija nemo opstaje- piše u katalogu za izložbu.

Ciklus fotografija industrijskih i trgovinskih centara Stevana Kojićapolazi od kritike ekonomije u Srbiji, zavisne od aktuelne političke situacije i društvenih odnosa. Tranzicioni proces koji se odvija u Srbiji vidljiv je na ovim fotografijama. Industrija socijalističkog društva propada, iskorišćena je i zaboravljena, dok se gradi nova, potrošačka industrija. To su dve različite slike industrijskih sistema, starog i novog koji, posmatrajući ove fotografije, izgledaju veoma slično, što čitav sistem čini još apsurdnijim.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.