Parlament  o zaduživanju

Izvor: RTS, 18.Nov.2010, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament o zaduživanju

Skupština Srbije završila je raspravu o amandmanima na Predlog zakona o zadužbinama i fondacijama. Poslanici su prešli na razmatranje u pojedinostima zakonskih predloga koji se odnose na zaduživanje države kod komercijalnih banaka.

Skupština Srbije završila je raspravu o Predlogu zakona o zadužbinama i fondacijama, a sednica je nastavljena raspravom o amandmanima na Predlog zakona o zaduživanju Srbije kod komercijalnih banaka.

Većina poslanika opozicije i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pojedini iz vladajuće koalicije, ocenili su u toku rasprave o Predlogu zakona o zadužbinama i fondacijama da je nedopustivo što se u zakonu ne pominju crkve i manastiri na Kosovu.

Poslanica Nove Srbije Aleksandra Janković je rekla da predloženi član zakona koji se odnosi na imovinu zadužbine eksplicitno pominje Vojvodinu, ali ne i Kosovo.

Socijalistička partija Srbije zatražila je da se zadužbine i fondacije osnovane na Kosovu vode u registru zadužbina Srbije.

U toku rasprave, poslanici Srpske radikalne stranke ocenili su da je zakon "neprihvatljiv" i zatražili da se povuče iz procedure.

Poslanici će u nastavku sednice razmatrati amandmane na Predlog zakona o zaduživanju Srbije kod nekoliko banaka koje su dale zajedničku ponudu, i Predlog zakona o davanju garancije Srbije bankama "Sosijet ženeral" i "Unikredit" u vezi sa zaduženjem aviokompanije Jat ervejz.

Predlogom zakona o zaduživanju predviđeno da se za pokrivanje budžetskog deficita Srbija zaduži za 250 miliona evra kod deset komercijalnih banaka.

Skupština o transportu opasnog otpada

Prethodno je Skupština raspravljala o predloženom zakonu o transportu opasnog otpada.  Tokom rasprave o amandmanima predložena rešenja uglavnom su kritikovali radikali, koji su ocenili da je zakon loš i neprimenljiv, a da pri tome reguliše materiju koja je veoma ozbiljna, jer transport opasnog otpada može da proizvede opasne posledice po građane zbog čega ga, kako smatraju treba povući iz procedure.

Oni su predložili da se odredbe tog akta ne primenjuju na transport opasnog tereta, koji se obavlja vozilima vojnih snaga drugih država i organizacija koje prema posebnom sporazumu koriste saobraćajnu infrastrukturu Srbije.

Taj amandman je Vlada Srbije odbila uz obrazloženje da je to u suprotnosti sa obavezama koje je Srbija preuzela na osnovu posebnih sporazuma sa drugim državama.

Poslanici SRS su tražili i da se šteta koja nastane prilikom transporta opasnih materija nadoknađuje imovinom učesnika u transportu koji je štetu izazvao, ukoliko ne može na drugi način, što je vlada takođe odbila.

Radikali su amandmanom predložili i da Uprava za transport opasnog tereta podnosi izveštaj o radu na svakih šest meseci ministru nadležnom za poslove zdravlja i rada i zapošljavanja, što je resorni ministar Milutin Mrkonjić prihvatio.

Poslanička pitanja

U delu rezervisanom za poslanička pitanja, Ivan Andrić iz Liberalno-demokratske partije reagovao je na sinoćnje gostovanje bivšeg američkog ambasadora Vilijem Montgomerija u emisiji "Svedok" na RTS-u, nazivajući je skandaloznom.

Andrić tvrdi da Mongomeri "lažima i zataškavanjima pokušava da spreči istragu o političkoj pozadini ubistva Zorana Đinđića i to samo dan, dva pošto je tužilac pokrenuo istragu o tome, samo nekoliko nedelja pošto su pravdi dostupna braća Simović i nekoliko dana pošto su majka i sestra pokojnog premijera podnele krivične prijave protiv Vojislava Koštunice".

Montogomerijev motiv za iznošenje neistine je, kako tvrdi poslanik LDP-a, u tome što u Srbiji ima zajedničke firme sa "saradnicima Vojislava Koštunice i Mirjane Marković, Gradimirom Nalićem i Goranom Matićem".

Andrić postavlja pitanje koji je motiv direktora RTS-a da Montgomeriju otvori prostor za tako nešto i najavljuje da će, kao član Programskog odbora RTS-a, zahtevati održavanje sednice tog tela. Poslanik LDP-a je pozvao i Vladu, predsednika Republike, ministre pravde i tužioce da reaguju.

Poslanik Nove Srbije Zlata Đerić pitala je premijera Mirka Cvetkovića i ministra ekonomije Mlađana Dinkića šta Vlada čini za rešavanje pitanja imovine Srba u Hrvatskoj, navodeći primer firme "Boreli" i lokale čiji je vlasnik u Hrvatskoj, a koji se prodaju širom Srbije.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović naveo je da posle mesec i po dana ta stranka nije dobila odgovor šta je sa krivičnom prijavom koju je podnela protiv predsednika opštine Zemun Branislava Prostrana i bivšeg odbornika SRS-a Steve Živanovića.

SRS je Prostrana i Živanovića iz Srpske napredne stranke optužio za pokušaj kupovine odbornika kako bi zadržali vladajuću većinu u toj beogradskoj opštini.

Poslanici su juče završili pretres amandmana na četiri zakonska predloga iz oblasti ekonomije, odnosno predložene izmene zakona o turizmu, o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, o Agenciji Republike Srbije za osiguranje i finansiranje izvoza i o Fondu za razvoj Republike Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.