Posle pauze o zadužbinama i fondacijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2010, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle pauze o zadužbinama i fondacijama

BEOGRAD -

Poslanici republičkog parlamenta završili su danas pretres amandmana na Predlog zakona o transportu opasnog tereta i posle dvočasovne pauze počeće raspravu u pojedinostima o predloženom zakonu o zadužbinama i fondacijama u pojedinostima.

Na taj zakonski predlog podneto je 117 amandmana, od kojih je Vlada Srbije prihvatila 21.

Tokom rasprave o amandmanima predložena rešenja uglavnom su kritikovali radikali, koji su ocenili da je zakon loš i neprimenljiv, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a da pri tome reguliše materiju koja je veoma ozbiljna, jer transport opasnog otpada može da proizvede opasne posledice po građane zbog čega ga, kako smatraju treba povući iz procedure.

Oni su predložili da se odredbe tog akta ne primenjuju na transport opasnog tereta, koji se obavlja vozilima vojnih snaga drugih država i organizacija koje prema posebnom sporazumu koriste saobraćajnu infrastrukturu Srbije.

Taj amandman je Vlada Srbije odbila uz obrazloženje da je to u suprotnosti sa obavezama koje je Srbija preuzela na osnovu posebnih sporazuma sa drugim državama.

Poslanici SRS su tražili i da se šteta koja nastane prilikom transporta opasnih materija nadoknađuje imovinom učesnika u transportu koji je štetu izazvao, ukoliko ne može na drugi način, što je vlada takođe odbila.

Radikali su amandmanom predložili i da Uprava za transport opasnog tereta podnosi izveštaj o radu na svakih šest meseci ministru nadležnom za poslove zdravlja i rada i zapošljavanja, što je resorni ministar Milutin Mrkonjić prihvatio.

Predlog zakona o zadužbinama i fondacijama predviđa postojanje zadužbine i fondacije kao nedobitnih nevladinih organizacija, koje se osnivaju dobrovoljno i samostalne su u određivanju ciljeva i koji ne smeju biti u suprotnosti sa pravnim poretkom, niti usmereni na nasilno rušenje ustavnog poretka i teritorijalne celovitosti Srbije, kršenje ljudskih prava ili izazivanje i podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti.

Cilj donošenja novog zakona o zadužbinama i fondacijama, kako je navela Vlada Srbije, jeste da omogući pravni okvir koji će biti podsticajan za razvoj zadužbinarstva i fondacija, kao i za njihovo transparentno upravljanje i poslovanje.

Poslanici su treću sednicu jesenjeg zasedanja, na čijem je dnevnom redu 36 tačaka, počeli 4. oktobra, a u njenom dosadašnjem toku razmotrili su sve zakonske akte u načelu, a u pojedinostima 14.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parlament o zadužbinama

Izvor: RTS, 18.Nov.2010

Skupština Srbije završila je raspravu o amandmanima na Predlog zakona o transportu opasnog tereta, i počela razmatranje amandmana na Predlog zakona o zadužbinama i fondacijama. ..Poslanici republičkog parlamenta završili su pretres amandmana na Predlog zakona o transportu opasnog tereta i počeli...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.