Paranoični Putin se izolovao; Mi u stvari vidimo drugog?

Izvor: B92, 11.Dec.2023, 17:04

Paranoični Putin se izolovao; Mi u stvari vidimo drugog?

Sve više paranoični Putin se navodno izoluje od spoljnog sveta, dok drugi "Putin" slobodno komunicira sa javnošću, pokazuje istraživanje ruskog medija Proekt.

Prema istraživačima tog medija, koji je inače Kremlj zabranio, na 43 odsto sastanaka, što je 224 od ukupnog broja, jasno je da Putin drži distancu od svoje publike i onih sa kojima direktno razgovara. Ruski predsednik, takođe, mnoge događaje održava putem video-konferencije, objašnjavajući da želi da se zaštiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od koronavirusa.

Međutim, neki ukrajinski obaveštajni zvaničnici vide Putinovu samoizolaciju više kao rezultat njegovog nesigurnog držanja vlasti.

Andrij Jusov, zvaničnik Glavnog obaveštajnog direktorata Ukrajine (HUR), rekao je za Kijev post da je Putin ubačen u tako paranoičnu zatvorenu kapsulu, jer su mu navodno, specijalne službe počele objašnjavati "da okolo ima neprijatelja".

"Pored takve paranoje, govorimo o dostupnim informacijama o zdravstvenim problemima i potvrđenim činjenicama korišćenja dvostruke tehnologije“, rekao je Jusov.

Ukrajinski obaveštajci su takođe primetili neobično ponašanje kada se koristi Putinov navodni dvojnik. “Oni koriste sličnu osobu, ali to je očigledno neko ko nije toliko vredan ruskim specijalnim službama", rekao je Jusov.

"Na primer, tokom posete okupiranim teritorijama, činilo se da je mirno razgovarao sa lokalnim stanovništvom, ali pravi Putin ne bi izašao iz automobila koji nikada ranije nije koristio", što implicira da osoba koja komunicira sa javnošću nije bila pravi Putin.

Takođe se navodi i da oko kancelarije ruskog predsednika vlada paranoja. Na primer, u junu 2023, govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Putin je napravio ogradu oko bine i ogradio se od gomile.

Ova niska struktura ne bi blokirala širenje virusa, nego je to služilo kao poruka ručno biranim i više puta proveranim gostima koji tada ne bi ni pomislili da priđu predsedniku.

Prema rečima novinara, ograda je bila postavljena i u septembru, kada je Putin putovao na Daleki istok na nekoliko dana i prisustvovao sastanku Istočnog ekonomskog foruma, između ostalih zvaničnih događaja na putovanju.

Putin je pre tribine obišao brodogradnju "Zvezda" i tokom obilaska je sa zvaničnicima u njegovoj pratnji prošetao praznim proizvodnim pogonima u kojima nema radnika.

"I kada je nastupio potpuni mrak, izašao je napolje da razgovara sa radnicima, postrojenim na dnevnom svetlu. Ali svež primorski vazduh i kratka udaljenost Putinu nisu delovali kao dovoljna zaštita pa su radnici bili postrojeni na više od 10 metara od Putina", navodi se u istražnom izveštaju.

Kremlj je tada odlučio da ne postavlja ogradu između zaposlenih i navodnog Putina, koja bi bila veoma vidljiva na fotografiji, već je samo povučena crvenu liniju koja se ne može preći.

Putinovim ekscentričnostima tada nije bio kraj, navodi se dalje, on je na ekonomskom forumu odlučio da razgovara sa moderatorima glavnih sesija. Međutim, razgovori u istoj prostoriji za Putina su neprihvatljivi.

On je seo u malu prostoriju samo sa potpredsednikom vlade Jurijem Trutnjevom, koji ga je pratio tokom celog putovanja, i malim televizorom sa kamerom, koji je bio potreban za video-vezu moderatora iz susedne sobe.

Putin takođe voli prazne hramove i crkve, što je iznenadilo čak i njegovog kolegu, beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je upitao Putina zar obični ljudi ne ulaze u te hramove, prilikom sastanka 23. jula u Sankt Peterburgu.

Istraga, međutim, navodi da su u tom trenutku bile zabranjene sve posete onom hramu u koji je ušao Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.