Parada ponosa ipak održana sinoć u centru grada

Izvor: Blic, 28.Sep.2013, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada ponosa ipak održana sinoć u centru grada

Uprkoz zabrani Parade ponosa, oko 200 pripadnika LGBT sinoć se okupilo u Ulici kneza Miloša ispred zgrade Vlade Srbije. Okupljanje je proteklo bez incidenata.

Oni su nosili zastave duginih boja i šetali ka centru grada u pratnji policijske marice. Na protestnoj šetnji primećen je i načelnik policijske uprave Beograda Veselin Milić.

- Nećemo se skloniti, jer nismo mi ti koji treba da budu sklonjeni sa ulica, niti treba da budemo izolovani. Ovo je prvi korak da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bismo za nekoliko godina imali slavlje, a ne da se krijemo - rekla je članica organizacionog odbora Maja Mićić.

Kako je Tanjugu rečeno večeras u MUP-u, nije bilo incidenata niti privođenja, a pripadnici policije prate učesnike protesta dok se razilaze.

Učesnici šetnje nosili su i transparente "Ovo je Prajd, ovo je Srbija", "Pobeda, Pobeda", "Živela ljubav".

Povorka se potom zaustavila ispred Doma Narodne Skupštine uzvikujući "Imamo Prajd", odakle su se i razišli nešto pre ponoći.

Pobeda! #Prajd2013 pic.twitter.com/AFXgNIMCNe

— Marko Zivkovic (@MarkoZvkvc) September 27, 2013

Protestna šetnja protekla je bez incidenata, izuzev nekoliko verbalnih sukoba, a saobraćaj u centru grada, koji je u vreme trajanja šetnje bio delimično zatvoren na raskrnici Bulevara kralja Aleksandra i Kneza Miloša, ubrzo je normalizovan.

Član organizacionog odbora "Parade ponosa" Goran Miletić izjavio je da je jedini cilj večerašnjeg okupljanja LGBT aktivista u Beogradu demonstracija osnovnih ljudskih prava.

BTW, ako neko ima zelju da preko silnih kamera koje uzivo snimaju Beograd prati prajd - nece moci. Kamere u Kneza Milosa iskljucene!

— Milan Dinic (@MilanDinic1) September 27, 2013

"Cilj je da pokažemo da i mi imamo pravo na slobodu okupljanja, da sloboda okupljanja mora biti garantovana svim građanima koji žele da se okupe. Danas nam je ta sloboda uskraćena a mi smo večeras pokušali da je uživamo", rekao je Miletić Tanjugu.

#prajd normalno pic.twitter.com/iiVgRQkw5L

— Marko Zivkovic (@MarkoZvkvc) September 27, 2013

Dramaturg Biljana Srbljanović, koja se pridružila večerašnjem protestu, rekla je da se ničim ne može pravdati osporavanje prava građanima da prošetaju, istaknu svoju zastavu i budu ponosni na ono što jesu.

"Ovo ima više smisla nego održavanje 'prajda' koje bi bilo umiveno, zaključano u jednom parku i da se do poslednjeg trenutka ne zna da li će biti održan ili ne. Ovo su građani čiji je ovo grad, izašli su da se okupe i da pokažu da imaju pravo da žive", rekla je Srbljanović Tanjugu.

Večerašnje okupljanje je organizovano u znak protesta zbog odluke vlade da zabrani Paradu zakazanu za sutra. Učesnici su o protestu obavešteni SMS-ovima i preko društvenih mreža.

Na sednici Biroa za koordinaciju službe bezbednosti jednoglasno je odlučeno da Parade ponosa neće biti.



Pročitajte još Stojanović: Ne odustajemo od naših prava Olson: Otkazivanje Parade ponosa - korak nazad za Srbiju File: Propuštena prilika da se pokaže poštovanje prava LDP kritikuje vlast zbog neodržavanja Parade ponosa Policijski sindikat pozdravlja zabranu Parade ponosa Ambasada SAD: Veoma smo razočarani odlukom vlasti Dveri proglasile pobedu, organizatori Prajda bez komentara

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.