Papreni moskovski kvadrati

Izvor: Politika, 11.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papreni moskovski kvadrati

Moderna Moskva malo podseća na grad iz sovjetske ere. Nove zgrade niču u glavnom gradu Rusije, a sa njima rastu i cene nekretnina. Prosečna cena kvadratnog metra u Moskvi premašila je 4.000 dolara. U centru ide nebu pod oblake i prelazi 20.000 dolara. Ruska prestonica je tako visokim cenama prerasla u jedno od najskupljih tržišta nekretnina na svetu. Oleg Repčenko, šef jedne od firmi za analizu tržišta nekretnina, kaže da je nagli skok cena izazvala neuobičajeno velika potražnja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

– Jasno je da izgradnja jednog kvadratnog metra ovih prostora ne košta četiri hiljade dolara, odnosno da je 4-5 puta niža. Međutim, cena tih prostora je toliko visoka zato što Moskvi nedostaje stambeni prostor još od sovjetskih vremena – kaže Repčenko.

Jedan od najluksuznijih objekata u gradu je, kako je objavio "Glas Amerike", Trijumfalna palata sa 54 sprata, u kojoj su se stanovi, kao i u mnogim drugim moskovskim zgradama, prodavali i pre nego što je položen kamen temeljac (pre pet godina). Od tada do danas cena stanova u ovoj zgradi se, kako kažu dobri poznavaoci kretanja cena nekretnina u Moskvi, upetostručila. Luksuzni stan na najvišem spratu, na primer, procenjen je na više od tri i po miliona dolara. Zaista papreno.

Ekaterina Kukanova, službenica firme Don Stroj, jedne od najvećih moskovskih kompanija za prodaju nekretnina, kaže da je u prvom delu prošle godine rast prodaje nekretnina bio toliki da se javila zabrinutost da uskoro neće imati šta da se proda.

Mnoge zanima ko sve kupuje taj luksuz i ima toliko novca da ga plati. Eksperti kažu da je to posledica naftnog buma, koji potpiruje ekonomiju, i da ima i (pre)bogatih Rusa sa dosta novca koji investiraju u nove i luksuzne stanove u glavnom gradu Rusije.

– Kupovanje stana je pouzdan način čuvanja novca i njegovog pravilnog ulaganja – smatra ruski analitičar Repčenko.

Međutim, postoji i druga strana medalje: mnogi mladi ljudi žele da kupe stan jer im je potreban, ali nemaju novca za to. Mnogi Moskovljani jednostavno nisu u stanju da kupe stan. Među njima su i Irina i Sergej Konjaškin koji žive u stanu njegovih roditelja. Oni su, još pre nego što im se rodio sin, tražili da kupe stan, ali su odustali zbog gotovo svakodnevnih poskupljenja. Sergej, kao kompjuterski analitičar, zarađuje pristojno, ali smatra da država mora da pomogne mladim porodicama kao što je njihova.

– S obzirom na to da predsednik stalno govori da Rusi treba da imaju više dece, oni moraju nešto da urade u vezi s ovim. Ako ne, sve će ostati na rečima – kaže Sergej.

Da bi se takvim porodicama pomoglo da dođu do krova nad glavom, Ruska banka je pretprošle godine odobrila stambene kredite u vrednosti od milijardu dolara, što je veliko povećanje u poređenju sa – nulom iz 2000 godine.

Ruski analitičari upozoravaju da će stambeni krediti postići suprotan efekat: dovešće do povećanja cena nekretnina u Moskvi i do još grozničavije potražnje za stanovima.

Priredila S. P.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.