Papa: Moliću se za Italiju

Izvor: RTS, 23.Feb.2013, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa: Moliću se za Italiju

Papa Benedikt Šesnaesti kardinalima u Vatikanu obećao će im ostati "duhovno blizak", nakon što sledeće nedelje stupi sa dužnosti. Dan pre poslednje nedeljne molitve, papu je posetio italijanski predsednik Đorđo Napolitano.

Rimski papa Benedikt Šesnaesti poručio je vrhovnim poglavarima u Vatikanu da će zadržati "duhovnu bliskost" sa njima i posle ostavke koju će podneti sledeće nedelje, nakon okončanja jednonedeljnog duhovnog povlačenja u Vatikanu.

Papa se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zahvalio pomoćnicima na pomoći koju su mu pružili osam godina tokom kojih su "kompetentno, sa ljubavlju i verom" radili uz njega.

"Ova zahvalnost će ostati sa mnom i mada se naša spoljašnja vidljiva zajednica približava kraju, ostaje duhovna bliskost, ostaje veliko zajedništvo u molitvi", rekao je papa.

Papa Benedikt Šesnaesti je članovima Rimske kurije, administrativnog aparata Svete stolice, rekao da je lepota Božjeg stvaranja u tome ''što mu stalno protivreče zlo ovoga sveta, patnja i korupcija".

"Kao da zlo stalno hoće da ukalja postajanje kako bi protivrečilo Bogu i učinilo njegovu istinu i lepotu neprepoznatiljivom", kaže papa.

U poslednjoj audijenciji jednog šefa države kod pape je bio italijanski predsednik Đorđo Napolitano.

Kako prenose mediji, u "emotivnom razgovoru" sa Napolitanom papa je rekao da će se "moliti za Italiju".

Papino duhovno povlačenje, period molitve u Apostolskoj palati u Vatikanu, počelo je u nedelju tokom perioda pokajanja u hrišćanskom kalendaru, uoči uskršnjih proslava, prenosi AFP.

Očekuje se da će se sutra na trgu Svetog Petra okupiti desetine hiljada vernika kada će Benedikt održati poslednju nedeljnu molitvu.

Papa je najavio da će podneti ostavku u četvrtak zato što više nema telesnu i mentalnu snagu da nastavi sa sprovođenjem dužnosti u modernom svetu.

Na Dan oproštaja s Benediktom Šesnaestim, u sredu, papa će se poslednji put kao rimokatolički poglavar obratiti vernicima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.