Papa obećava duhovnu bliskost i posle ostavke

Izvor: Blic, 23.Feb.2013, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa obećava "duhovnu bliskost" i posle ostavke

Papa Benedikt XVI danas je obećao vrhovnim poglavarima u Vatikanu da će zadržati "duhovnu bliskost" sa njima i posle ostavke koju će podneti sledeće nedelje, po okončanju jednonedeljnog duhovnog povlačenja u Vatikanu.

Papa je članovima Rimske kurije - administrativnog aparata Svete stolice, rekao da je lepota Božjeg stvaranja u tome ''što mu stalno protivreče zlo ovoga sveta, patnja i korupcija".

"Kao da zlo stalno hoće da ukalja postajanje kako bi protivrečilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bogu i učinilo njegovu istinu i lepotu neprepoznatiljivom", kazao je papa.

On se, takodje, zahvalio pomoćnicima na pomoći koju su mu pružili.

"Želeo bih da se zahvalim svima vama i ne samo za ovu nedelju, već za proteklih osam godina tokom kojih ste sa mnom delili teret sa velikom stručnošću, privrženošću, ljubavlju i verom", poručio je papa.

"Ova zahvalnost će ostati sa mnom i mada se naša spoljašnja vidljiva zajednica približava kraju, ostaje duhovna bliskost, ostaje veliko zajedništvo u molitvi", dodao je on.

Papino duhovno povlačenje -period molitve u Apostolskoj palati u Vatikanu, počelo je u nedelju tokom perioda pokajanja u hrišćanskom kalendaru uoči uskršnjih proslava, prenosi AFP.

Očekuje se da će se sutra na trgu Svetog Petra okupiti desetine hiljada vernika kada će Benedikt održati poslednju nedeljnu molitvu i ponovo u sredu kada će se poslednji put obratiti javnosti.

Papa je najavio da će podneti ostavku u četvrtak zato što više nema telesnu i mentalnu snagu da nastavi sa sprovodjenjem dužnosti u modernom svetu. On je prvi papa koji podnosi ostavku još od Srednjeg veka.

Povezane vesti: Obama zahvalan papi i duboko ceni zajedničku saradnju Udruženja žrtava zlostavljanja pozdravila papinu ostavku SPC: Ostavka pape Benedikta je čin za poštovanje Papin batler zatražio oproštaj Prva ostavka u Katoličkoj crkvi zbog pedofilije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papa: Moliću se za Italiju

Izvor: RTS, 23.Feb.2013

Papa Benedikt Šesnaesti kardinalima u Vatikanu obećao će im ostati "duhovno blizak", nakon što sledeće nedelje stupi sa dužnosti. Dan pre poslednje nedeljne molitve, papu je posetio italijanski predsednik Đorđo Napolitano. ..Rimski papa Benedikt Šesnaesti poručio je vrhovnim poglavarima u Vatikanu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.