Papa Franja ne gleda televiziju od 1990.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2018, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja ne gleda televiziju od 1990.

Sutra se navršava pet godina otkako je Horhe Mario Bergolji, sin italijanskih migranata iz Argentine, imenovan za vrhovnog poglavara Katoličke crkve, a o papi Franji se, između ostalog, zna da nema ništa protiv "selfija", da televiziju ne gleda od 1990. i da hranu sam sebi podgreva u mikrotalasnoj rerni vatikanske trpezarije.

Papa Franja o sebi ima toliko skromno mišljenje da je, kada se 13. marta 2013. godine pojavio na balkonu Bazilike Svetog Petra, rekao da su kardinali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << morali da tragaju "na kraj sveta" kako bi pronašli novog poglavara, navodi danas AP.

O papi Franji, koga američka agencija opisuje kao "prilično drugačijeg vrstu pape", zna se da voli argentinski čaj, da pati od išijasa i da je u svojim 40-im godinama posećivao psihoanalitičara "kako bi pročistio misli".

Omiljeni filmovi su mu Felinijeva "Ulica", "Rim, otvoreni grad" i "Babetina gozba", ali televiziju nije gledao još od 15. juna 1990, kada je Devici Mariji obećao da to neće činiti.

Voli Karavađa i Šagala, Mocarta i Baha, a omiljeni književnici su mu Dostojevski i Borhes.

Svakog jutra ustaje u 04:30 sati, posle ručka se odmara, dok na spavanje odlazi do 22:00 sati.

Kada krene na put, u pohabanoj crnoj torbi obavezno nosi brijač i molitvenik.

Poznato je i da papa Franja ne mari mnogo za "selfije", ali da nema ništa protiv da takvim snimcima pozira jer "to današnji klinci rade".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danas pet godina od dolaska pape Franje na čelo Rimokatoličke crkve

Izvor: Beta, 13.Mar.2018, 01:38

U istoriji Vatikana prvi papa iz Latinske Amerike, Horhe Mario Bergoljo koji danas navršava pet godina na čelu Rimokatoličke crkve, pokrenuo je mini-revoluciju u jednostavnom stilu, okrenut ka isključenima iz društva, protiv društveno-ekonomske nejednakosti, ali ipak konzervativno se pridržavajući...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.