Papa Franja imenovao nove kardinale: Većina nije iz Evrope

Izvor: B92, 29.Maj.2022, 18:01

Papa Franja imenovao nove kardinale: Većina nije iz Evrope

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja imenovao je danas 21 novog kardinala, većina njih nisu iz Evrope, koji su se istakli u katoličkoj hijerarhiji.

Imenovani će primiti prestižnu crvenu kardinalsku kapu od pape Franje na konzistorijskoj ceremoniji u Vatikanu 27. avgusta a njih 16 je mladje od 80 godina.

Mladji kardinali će imati pravo da glasaju za izbor naslednika pape ukoliko bude organizovana konklava, u kojoj se pontifeksi tajno biraju.

Papa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Franja je pročitao imena svojih izabranika nakon što se tradicionalno obratio sa otvorenog prozora Apostolske palate javnosti na Trgu Svetog Petra.

Medju onima koje je papa izabrao dobiju prestižni crveni šešir biće dva prelata iz Indije i po jedan iz Mongolije, Gane, Nigerije, Singapura, Istočnog Timora, Paragvaja i Brazila.

Odluka je u skladu sa odlučnošću pape Franje da crkvene vodje budu odraz globalnosti katoličke crkve.

Ovo je osma grupa kardinala koju je papa imenovao otkako je postao pontif 2013. godine.

On je imenovao većinu onih koji imaju pravo glasa na konklavi, što je povećalo verovatnoću da će za svog naslednika izabrati nekoga ko deli njegove prioritete, medju kojima je i fokos na one koji žive na marginama društva.

Ukupno 131 kardinal je sada dovoljno mlad da izabere papu, dok broj kardinala koji su prestari da bi glasali iznosi 96.

Pape su tradicionalno birali svoje najbliže savetnike i saradnike u Vatikanu iz redova kardinala, koji su nazvani "prinčevima crkve".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Papa Franja imenovao još 21 kardinala, većina nisu Evropljani

Izvor: Radio 021, 29.Maj.2022

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja imenovao je danas 21 novog kardinala, a većina njih nisu iz Evrope.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.