Pao vojni avion: Poginuo pilot

Izvor: Vesti-online.com, 26.Sep.2012, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pao vojni avion: Poginuo pilot

Umro je pilot Vojske Srbije, koji je danas iskočio iz aviona Lasta (V-54) koji se srušio u Novoj Pazovi, potvrđeno je agenciji Beta u Ministarstvu odbrane. Drugi pilot je prošao bez povreda. Nema povređenih na zemlji.

Oba pilota su se katapultirala: Nema povređenih na zemlji (Foto: Ilustracija)

 

 

Avion Vojske Srbije tipa "lasta V-54" srušio se u naseljenom delu Nove Pazove, u ulici kralja Petra 91.

 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Avionom su upravljala dvojica pilota, koji su katapultirali pre pada aviona. Jedan pilot, koji je zadobio teške povrede je ubrzo pronađen na ulici, dok je drugi lakše povređen. Teško ranjeni pilot, vojnim helikopterom prebačen je na VMA, gde je preminuo od zadobiojenih povreda.

 

Načelnik Uprave za odnose sa javnošću Mnistarstva odbrane pukovnik Milivoje Pajović je dodao da nema provređenih građana na mestu gde se avion srušio.

 

- Piloti su bili na redovnoj tehničkoj probi vazduhoplova, piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

 

 

Doktor Branko Bursać rekao je da je ekipa Hitne pomoći u Novoj Pazovi ukazala pomoć povređenom pilotu koga je kasnije preuzela Vojska. On je rekao da nema povređenih na zemlji i da je avion pao u dovorište jedne kuće.

 

"Lasta" se najčešće koristi za obuku, ali može da leti i kao akrobatski avion

 

"Lasta" je jednomotorni avion, niskokrilac, metalne konstrukcije, s dva klasična pilotska sedišta, postavljena jedan iza drugog i s uvlačećim stajnim trapom, tipa tricikl. Stajni trap obezbeđuje pouzdano poletanje i sletanje s betonskih i travnatih staza, kao i vožnju (rulanje) po zemlji.

 

Avion "Lasta" je projektovan za uslove visoke akrobatske kategorije. Saglasno s tim, gorivna i uljna instalacija mu obezbeđuju leđni let u trajanju do 3 minuta. Obezbeđena mu je nosivost strukture za opterećenja pri + 6 / - 3 g i pri graničnoj brzini obrušavanja od 560 km/h.

 

Pogon aviona sačinjava motor Lycoming AEIO 540-L 1B5.D i trokraka elisa, promenljivog koraka, Hofman HO-V-123-K-V/200 AH. Motor je 6-sto cilindrični, s maksimalnom snagom od 220 KW.

 

Evo kako je izgledao probni let aviona "lasta" u aprilu 2009. godine:

 
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Pao vojni avion: Poginuo pilot

Izvor: Vesti-online.com, 26.Sep.2012

Major Goran Savić (39), pilot Vojske Srbije poginuo je danas kada je iskočio iz aviona Lasta (V-54), koji se srušio u Novoj Pazovi. Drugi pilot je prošao bez povreda. Nema povređenih na zemlji. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je da je do pada vojnog aviona verovatno...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.