Pao prvi dogovor, Tramp Poljacima prodaje Patriot

Izvor: B92, 06.Jul.2017, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pao prvi dogovor, Tramp Poljacima prodaje "Patriot"

Varšava -- Stigli prvi rezultati posete američkog predsednika Poljskoj. Tramp odobrio isporuku najsavremenijeg antiraketnog sistema "Patriot" Poljskoj.

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič je saopštio u sredu uveče da je memorandum već potpisan.

"Konfiguracija raketa 'patriot' koje nabavljamo specijalno je prilagođena poljskim zahtevima. Nijedna druga vojska na svetu nije do sada imala mogućnost da nabavi rakete 'patriot' konfigurisane i specijalno prilagođene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njenim zahtevima. Taj sistem može da bude odgovor na ruske rakete 'iskander'", kazao je jutros novinarima Maćerevič.

Brzo se, međutim, ispravio i priznao da je Izrael ranije od SAD specijalno adaptirane baterije sistema "Patriot".

Posle dužeg oklevanja kada se činilo da pregovori o nabavci "Patriota" u koje je ušla još prethodna liberalna vlada premijerke Eve Kopač za Poljsku upadaju u ćorsokak, SAD su pristale da svom najvernijem savezniku u Istočnoj Evropi prodaju i ključne nove tehnologije savremenog radara i protivvazdušnih raketa "skajseptor", javila je poljska privatna televizija TVN24.

Modernizacija PVO je jedan od prioriteta razvoja poljske vojske, bez obzira ko je trenutno na vlasti a njen glavni deo je Visla, sistem odbrane raketama srednjeg dometa kojima bi zemlja mogla da se odbrani od balističkih raketa.

Poljska želi da nabavi osam baterija "Patriota", a prve dve bi u zemlju stigle 2019, dok je ministar Maćerevič ranije rekao da će modernizacija Visle koštati najviše oko 7,1 milijardi evra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tramp Poljacima prodaje "Patriot"

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jul.2017

VARŠAVA - Stigli prvi rezultati posjete američkog predsjednika Poljskoj. Tramp odobrio isporuku najsavremenijeg antiraketnog sistema "Patriot" Poljskoj...Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič je saopštio u srijedu uveče da je memorandum već potpisan..."Konfiguracija raketa 'patriot' koje nabavljamo...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.