Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jul.2017, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD odobrile Poljskoj kupovinu savremenih raketa Patriot

U Varšavi je noćas u sklopu posete američkog predsednika Donalda Trampa Poljskoj potpisan memorandum prema kome SAD odobravaju isporuku antiraketnog sistema Patriot u najsavremenijoj verziji koju koristi američka vojska, saopštio je poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič.

"Konfiguracija raketa patriot koje nabavljamo specijalno je prilagođena poljskim zahtevima. Nijedna druga vojska na svetu nije do sada imala mogućnost da nabavi rakete patriot konfigurirane i specijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prilagođene njenim zahtevima. Taj sistem može da bude odgovor na ruske rakete Iskander", kazao je jutros novinarima Maćerevič.

Brzo se, međutim, ispravio i priznao da je Izrael ranije od SAD specijalno adaptirane baterije sistema Patriot.

Posle dužeg oklevanja kada se činilo da pregovori o nabavci Patriota u koje je ušla još prethodna liberalna vlada premijerke Eve Kopač za Poljsku upadaju u ćorsokak, SAD su pristale da svom najvernijem savezniku u Istočnoj Evropi prodaju i ključne nove tehnologije savremenog radara i protivvazdušnih raketa skajseptor, javila je poljska privatna televizija TVN24.

Modernizacija PVO je jedan od prioriteta razvoja poljske vojske, bez obzira ko je trenutno na vlasti a njen glavni deo je Visla, sistem odbrane raketama srednjeg dometa kojima bi zemlja mogla da se odbrani od balističkih raketa.

Poljska želi da nabavi osam baterija Patriota a prve dve bi u zemlju stigle 2019, dok je ministar Maćerevič ranije rekao da će modernizacija Visle koštati najviše oko 7,1 milijardi evra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DOĐOH, VIDEH, PRODAH Tramp u Poljskoj napravio posao i gurnuo PRST U OKO Putinu

Izvor: Blic, 06.Jul.2017

SAD su pristale da prodaju Poljskoj raketni odbrambeni sistem "Patriot", a memorandum o tom aranžmanu potpisan je u Varšavi, saopštio je danas poljski ministar odbrane Antoni Macijerevič...- Noćas je potpisan memorandum prema kojem će vlasti SAD prodati raketni sistem "Patriot" u njegovoj najmodernijoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.