Pantić proglasio pobedu na izborima u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Blic, 01.Dec.2013, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pantić proglasio pobedu na izborima u Kosovskoj Mitrovici

Kandidat Građanske inicijative "Srpska" za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić proglasio je večeras pobedu na upravo završenom drugom krugu lokalnih izbora. Pantićev protivkandidat bio je kandidat Građanske inciijative SDP Oliver Ivanović koji je izjavio da trenutni rezultati pokazuju da Pantić vodi sa 274 glasa razlike.

Ivanović je rekao i da će konačni rezultati biti poznati tek kada budu prebrojani uslovni glasovi kojih je 500. On je dodao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je razlika od 274 glasa dobijena zbrajanjem glasova sa gotovo svih bračkih mesta, a da će se glasovi još jednom proveriti na još dva biračka mesta.

Ivanović je poručio da su građani koji su glasali za njegovu listu pokazali ogromnu hrabrost jer, kako je rekao, nije bilo lako glasati "mimo volje vlade koja je zagovarala glasanje za kandidata koji je objektivno lošiji".

- Za sada, većina je odlučila tako, ako takav rezultat bude i na kraju mi ćemo ga aspolutno prihvatiti rekao je Ivanović.

Najveći broj glasača je bio u opštinama sa srpskom većinom Parteš, Klokot i Novo Brdo, dok je najmanji odziv u opstinama Klina i Dragaš.

Sva biračka mesta u Severnoj Mitrovici su zatvorena u 19 časova, javljaju izveštači Tanjuga sa lica mesta a oni građani koji su se u tom trenutku zatekli na biralištu mogli su da obave svoju građansku dužnost.

Kako je potvrdio predsednik izborne komisije u Severnoj Mitrovici Momčilo Barović, počelo je prebrojavanje glasačkih listića u Mitrovici.

U Severnoj Mitrovici u blizini biračkih mesta stacioniran je izuzetno veliki brtoj pripadnika kosovske i Euleks policije i vojnika Kfora koji se nalaze u punoj opremi a na ulicama se mogao videti i veliki broj automobila i borbenih vozila ovih snaga.

Od 18 sati područje Kosovske Mitrovice nadletali su i helikopteri, najverovatnije Kfora ili Euleksa.

Zvanični rezultati bi trebalo da budu ovljavljeni najkasnije u utorak, 3. decembra.

Nakon toga Centralna izborna komisija ce potvrditi rezultate o izboru novih gradonacelnika koji ce u periodu od 30 dana pred odbornicima položiti zakletvu.

Ivanović: Bilo je propusta, ali to nije bitnije uticalo

Nosilac ove liste i kandidat za gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović ocenio je da je bilo manjih propusta i pokušaja pojedinaca da više puta glasaju, ali da to nije bitnije uticalo na regularnost izbornog procesa.

Ivanović je prethodno rekao da je uveren u ubedljivu pobedu u drugom krugu lokalnih izbora i da je protiv neprincipijelnih koalicija. Izlaznost je, kako je podvukao, manja zbog manjeg broja Albanaca koji su izašli na birališta jer nemaju svoje kandidate.

Ivanović je dalje ukazao da je predato 446 uslovnih glasova, što je okarakterisao kao pokušaj da se prikaže veća podrška jednoj strani. On tvrdi da ima dosta slučajeva da su građani iz susednih opština pokušali da glasaju.

Takođe, ukazao je Ivanović, bilo je primedbi u izbornom centru Tehnička škola gde je više osoba iz Kraljeva i Čačka došlo na glasanje, a u osnovnoj školi "Sveti Sava" i sa tuđom ličnom kartom. U tome, međutim, nisu uspeli, kazao je Ivanović, dodajući da ti pokušaji neće uticati na konačan rezultat jer je razlika dosta velika.

On je izrazio posebno zadovoljstvo što incidenata nije bilo i ukazao da su OEBS, ali i političke stranke naučile lekciju iz prvog kruga 3.novembra, tako da se brže reaguje na nepravlnosti.

Odgovarajući na optužbe iz Građanske inicijative "„Srpska"“ da se video sa poslanikom DSS Markom Jakšićem, on je istakao da sa ovim političarem ima neslaganja u gotovo svim temama, ali da postoji međusobni respekt, ocenivši da Jakšić ne menja stavove, što „neki drugi koji mu to prebacuju, neprestano rade“.

„- Nisam se sreo sa Jakšićem, on nije glasao“ - poručio je Ivanović.

Ivanović je u vezi sa budućim formiranjem vlasti u Mitrovici kazao da ne sme biti neprincipijelnih koalicija sa Albancima. On je istovremeno rekao da će se poštovati i problemi Albanaca, jer su to isti problemi, ali, kako je napomenuo politički momenat ne daje za pravo kontroverznim koalicijama.

„

- Koalicija sa „Srpskom“ je gotovo izvesna, ali mora biti dogovor na fer odnosu, bez omalovažavanja“ - poručio je Ivanović.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, prema Ivanoviću, SDP će sasvim sigurno učestvovati punim kapacitetom. On je naveo da prethodno mora da se vidi kakav će biti statut Zajednice srpskih opština.

Ivanović je, odgovarajući na pitanja kada bi se Zajednica mogla formirati, ukazao da se radi na tome, i da će srpski premijer 3. decembra boraviti s tim u vezi u Briselu, a da se tamo već nalazi tim. On je dodao da bi potom 8. decembra trebalo da se održi sledeći sastanak na tu temu.

„- Prva stvar je konstituisanje skupština opština, a druga stvar skupštine Zajednice srpskih opština i potom usvajanje statuta“ - objasnio je Ivanović.

Pantić: Nećemo dozvoliti da se glasačke kutije iznose

U drugom krugu izbora žitelji Gračanice birali su gradonačelnika između kandidata "Srpske" Branimira Stojanovića i kandidata Saveza kosovskih Srba Bojana Stojanovića.

U Građanskoj inicijativi "Srpska" očekuju da će prvi nezvanični rezultati drugog kruga izbora biti poznati oko 21 sat.

Kandidat GI "Srpska" za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić najavio je da građani neće dozvoliti da glasački materijal napusti izborna mesta i izrazio nadu da Centralna izborna komisija (CIK) neće menjati svoju odluku i da će prebrojavanje biti obavljeno na licu mesta.

On je rekao da je upozorio međunarodnu zajednicu i prijatelje protivkandidata Olivera Ivanovića da ne pokušavaju prekrajanje izborne volje građana i da ne pokušavaju da nose glasački materijal sa izbornih mesta.

- Nećemo dozvoliti da se glasačke kutije iznose, jer postoje svi uslovi da se prebrojavanje obavi na licu mesta. Garantovaćemo bezbednost članovima odbora, posmatračima i pripadnicima OEBS-a - istakao je Pantić.

On je rekao da će pozvati građane da budu u blizini bračkih mesta, škola gde se obavlja glasanje, i da svojim telima brane da se materijal ne iznosi iz škola.

- Mogu samo da nas pogaze i odnesu. Nećemo se sukobljavati ni sa kim - poručio je on.

Pantić je rekao da je član CIK Nenad Rikalo u Kosovskoj Mitrovici i da prati do kraja izbore i dodao da očekuje da odluka CIK-a ostane nepromenjena, to jest da se brojanje vrši na samim izbornim mestima.

- Bilo je, nažalost, nekih pokušaja da se glasa sa tudjim ličnim kartama. Lično je sin Olivera Ivanovića pokušao pre posla sata da glasa u školi "Sveti Sava" tuđom ličnom kartom, što dokazuje da je Ivanović svestan svog poraza - rekao je Pantić.

Kandidat "Srpske" je izrazio uverenje da Ivanović neće imati ni 1.600 glasova koliko je dobio u prvom krugu.

Državno tužilaštvo i kosovska policija su objavili da nisu zabeleženi incidenti koji mogu uticati na regularnost izbora, dok je državni tužilac Ljaura Pulja rekla da je pokrenuto šest postupaka zbog ometanja prava na glasanje.

Policija Kosova je angažovala 5.100 pripadnika koji su zaduženi za obezbedjivanja mira i regularnosti izbora. Policija Kosova, Euleks i Kfor su saopštili da su sačinili poseban plan za obezbedjivanje uslova da se izbori na severu Kosova održe u mirno i u tom delu Kosova nisu zabelelženi ozbiljniji incidenti.

Izbore posmatraju kosovski i međunarodni posmatrači. Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu za izbore je angažovala 1.600 posmatrača.

Daka: Nema incidenata ili nepravilnosti koje mogu ugroziti regularnost izbora

Predsednik Centralne izborne komisije samoproglašenog Kosova Valjdete Daka rekla je da će kosovski tužilac na posebnoj konferenciji za novinare saopštiti više detalja o privođenju lica koja su svojim postupcima prekršila odredbe zakona.

Daka je dodala da CIK nema rezervni plan o eventualnom izmeštanju i prebrojavanju glasačkih listića van biračkih mjesta, ali je navela da CIK i nadležne institucije prate bezbednosnu situaciju i u skladu sa razvojem događaja doneće pravovremenu odluku.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pantić proglasio pobedu u Mitrovici

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Dec.2013

KOSOVSKA MITROVICA - Pantićev protivkandidat bio je kandidat Građanske inciijative SDP Oliver Ivanović koji je izjavio da trenutni rezultati pokazuju da njegov protivkandida vodi sa 274 glasa razlike.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.