Panaotović: Nasilje je kontinuitet ove civilizacije

Izvor: B92, 07.Maj.2023, 15:49

Panaotović: "Nasilje je kontinuitet ove civilizacije"

Sociolog Bojan Panaotović rekao je danas za Tanjug da je važno da se nastavi kontinuirano izveštavanje ovim tragedijama i da su one važna tema.

Međutim, ne da bi se blokiralo društvo i napredak, već da nam to bude opomena da se takve stvari više ne dogode.

,

"Da li će dugo vremena i koliko biti tema videćemo, ali ne sme da padne u zaborav, ne samo kada je reč o Ministarstvima, vlastima, školama, već kada je reč i o medijima koji treba da budu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << savest društva", rekao je Panaotović.

Kako bi se izveštavalo na konstruktivan način, objašnjava Panaotović, treba preduzeti niz multidisciplinarnih mera, da se problem zhvati do korena i da se ne podleže predlozima za brzim, efikasnim rešenjima, jer polurešenja su nekada gora od rešenja.

"Dakle ja sam 2015. godine, kao direktor Kulturnog centa Novi Sad, bio za to da se oporezuju rijaliti programi, da se novac od toga usmerava u konstruktivne svrhe, to je nešto što truje naš prostor, ali danas čujem da se ukinu rijaliti i neke televizije sa nacionalnim frekvencijama i rešili smo sve probleme, ne nismo rešili problem, moramo da budemo svesni da nasilje nije rezervisano za ovo društvo, već je planetarna stvar, nije rezervisano samo za doba u kome živimo, nasilje je nažalost kontinuitet ove civilizacije ", objašnjava sociolog.

On ističe da moramo da se pozabavimo porodicom, načinom vaspitavanja, odnosom izmedju supružnika, autoritetima ka kojima dece streme i nadalje da se pozabavimo medijskom slikom.

"Slobodnim vremenom, koje je ključ za igranje video igrica, kakve su to igrice, da li u toj igrici ubijate 150 ljudi na nekom nivou, da li sa vremenom svest otupi i da imate kao trinaestogodišnjak kritičku distancu i meru između video igrica i realnog života", dodao je on.

Kako bismo prevenitvno delovali, objašnjava Panaotović, potrebno je da u školama ne budu samo policajci, već naoružani policajci.

"Obezbeđenje goloruko ne znači ništa, sad smo videli, nama treba naoružan policajac po školi, kome će prioritet biti odvaraćajući faktor za one koje planiraju ovakva dela", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.