Pamučni mini golf

Izvor: Politika, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pamučni" mini golf

Jedna od omiljenih sportskih igara u mnogobrojnim zemljama širom naše planete jeste – mini golf. Ova igra je popularna među svim generacijama, pravila koja važe za nju su jednostavna, a potrebni rekviziti za uživanje u njoj su štap, loptica za golf i teren sa rupama u koje je potrebno ubaciti lopticu. Za razliku od golfa, za umanjenu varijantu potrebno je znatno manje prostora, što znači da je i pravljenje terena za ovu igru mnogo jevtinije.

Ideja za stvaranje minijaturnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << golfa potekla je od pravog, velikog golfa, a nastala je početkom prošlog stoleća. Džejms Barber je 1916. godine na svom posedu u Severnoj Karolini napravio teren za igru sličnu današnjem mini golfu, koju je nazvao "tistli du". Igrana je uz pomoć štapova i loptice za golf, a na terenu za igranje bili su napravljeni minijaturni tobogani, mostovi, tuneli i druge prepreke koje su otežavale igru i činile je zanimljivijom.

U narednih nekoliko godina i drugi pronalazači izumeli su slične igre. Englez Tomas Mekulok Ferborn, koji je živeo u Meksiku, sagradio je 1922. godine na plantaži pamuka teren za mini golf. On je iskoristio pamučnu podlogu koja je bila pomešana sa uljem i ofarbana u zelenu boju, i njome je pokrivao teren na plantaži, koji je prethodno bio posut peskom. Ferborn je osnovao i kompaniju pod nazivom "Tereni za minijaturni golf" i patentirao svoj pronalazak.

Četiri godine kasnije, 1926. Drejk Delanoj i Džon Ledbeter sagradili su prvi teren za mini golf na na vrhu jednog solitera u Njujorku. Za tu svrhu oni su modifikovali Ferbornov patent, i njihov pronalazak postao je izuzetno popularan.

Svi ovi pronalasci bili su varijante slične mini golfu kakav danas poznajemo. Samu igru, međutim, na terenima sličnim današnjim, prvi je patentirao 1927. godine Garnet Karter, Amerikanac iz Tenesija. On je sagradio terene za mini golf pored hotela koji je posedovao, a u realizaciji ideja o postavljanju prepreka i zahteva prilikom igre pomogla mu je supruga Frida. Poenta igre bila je da se što više puta loptica ubaci u rupu na poljima napravljenim širom terena, a u tome su igrače sputavale različite prepreke. Mini golf obično su igrala dva do četiri igrača, i predstavljao je pravu zabavu za porodice u trenucima odmora. Karter je 1930. godine osnovao kompaniju za izgradnju mini golf terena.

Pravila u mini golfu malo su se menjala u decenijama koje su usledile, a u međuvremenu promenjena je podloga za igranje, pa se u moderno doba prave betonirana polja na terenima.

D. I.

[objavljeno: 18.12.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.