Palestinci traže od Generalne skupštine UN osudu Izraela

Izvor: B92, 09.Jun.2018, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinci traže od Generalne skupštine UN osudu Izraela

Palestinci i njihove pristalice zatražile su od UN da usvoji rezoluciju koja bi osudila Izrael zbog "preterane upotrebe sile", posebno u Gazi.

Tom zahtevu je prethodio veto SAD na rezoluciju koju je Kuvajt podneo u Savetu bezbednosti UN 1. juna.

Američka ambasadorka u svetskom telu Niki Hejli je taj dokument označila kao "grubo jednostran" jer kritikuje upotrebu sile Izraela, a ne pominje ekstremistički pokret Hamas koji vlada Gazom.

Palestinski ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u UN Rijad Mansur rekao je sinoć novinarima da je kuvajtska rezolucija uravnotežena i najavio da će se skoro isti tekst podneti Generalnoj skupštini.

U tom telu od 193 članica nema veta, ali rezolucije Saveta bezbednosti su pravno obavezujuće, za razliku od takvih dokumenata koje usvoji Generalna skupština.

Mansur i pristalice Palestinaca, uključujući predstavnike Arapske lige i Organizacije islamske saradnje, sastali su se s predsednikom Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom da zvanično zatraže glasanje o rezoluciji.

Palestinski ambasador je izrazio uverenje da će Lajčak brzo odrediti datum i da će to po svoj prilici biti sreda popodne naredne nedelje.

U međuvremenu, Palestinci mobilišu sve napore kako bi dobili najveći mogući broj glasova.

Ambasador Izraela u UN Dani Danon doveo je u pitanje nastojanja da se održi hitan sastanak Generalne skupštine.

"Nesreća je da umesto osuđivanja terorista Hamasa, neke zemlje hoće da zadovolje svoje političke potrebe kritikujući Izrael u UN", saopštio je Danon, ističući pravo Izraela da brani svoje građane.

Od početka masovnih nedeljnih protesta 30. marta, poginulo je više od 120 Palestinaca, a preko 3.800 ih je ranjeno u sukobima sa izraelskim snagama. ;

Velika većina mrtvih i ranjenih bili su civii, tvrde zdravstveni zvaničnici u Gazi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.