Izvor: Blic, 03.Avg.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pale maske sa bošnjačkih ministara

Banjaluka - Savet ministara od samog početka mandata plaća cenu globalnih političkih nesporazuma u BiH i na kraju nakon izostanka bošnjačkih ministara sa poslednje sednice, sve maske morale su da padnu, kaže za „EuroBlic” predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić. On smatra da će se, bez obzira na sve, tokom avgusta Savet ministara vratiti na ključna pitanja jer postoji jak pritisak iz Brisela po pitanju izbora čelnog čoveka Direkcije za evropske integracije. Što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se tiče naslednika razrešenog ministra bezbednosti Tarika Sadovića, Špirić tvrdi da još nije dobio nikakav službeni predlog.

S obzirom na to da poslednja sednica Saveta ministara nije održana zbog nedostatka kvoruma, odnosno izostanka ministara iz reda bošnjačkog naroda, da li se može govoriti o svesnoj opstrukciji?

- Mene su dve godine držali u fokusu kao čoveka koji ne želi da izabere direktore važnih državnih agencija, kao što je Direkcija za evropske integracije, RAK, Uprave za indirektno oporezivanje i kada su završene sve procedure uz sve opstrukcije, imali smo šansu da se izjasnimo, međutim bošnjački ministri nisu došli na sednicu. To znači da oni više vole da Bošnjaci u funkciji vršilaca dužnosti obavljaju te poslove, nego da bude izabran Hrvat ili Srbin. Mislim da su sada konačno maske pale i da ćemo ponovo morati da se vratimo istom dnevnom redu i doneti te odluke.



Postojao je rok da se direktori tih agencija izaberu do 1. avgusta, odnosno do početka godišnjih odmora. Šta sada?


- Ne postoji neki unapred određen rok, ali i moj cilj je bio da pre godišnjih odmora, odnosno pre nego što parlament ode na odmor završimo taj posao, jer imamo upozorenje i iz Brisela da završimo imenovanja, posebno za Direkciju za evropske integracije. To ne dolazi do ušiju onih koji imaju svoje ministre u Savetu ministara i ja tu ništa ne mogu. Ali u avgustu ćemo morati da se vratimo na ova pitanje i ministri će morati da rade posao za koji su plaćeni... Videćemo kako će proći.

Da li imate informaciju da su bošnjački ministri želeli izbeći i izjašnjavanje o Zakonu o popisu stanovništva?

- Ono što sam ja učinio jeste da komisija koju je formirao Savet ministara dođe do konsenzuza. Bilo je nesporazuma, bilo je stvari s kojima se nije slagala RS, manje je tu bilo stvari s kojima se nije slagala Federacija, međutim na moje zadovoljstvo, postignut je konsenzus i mi smo trebali da se izjasnimo o tom zakonu. Nemam informacija da su Bošnjaci nezadovoljni, uostalom videćemo kad o njemu budemo raspravljali.



Da li će ministri u Savetu ministra na godišnji odmor, da li ste se barem oko toga dogovorili?


- Ne. Ja sam rekao da iako nije bilo sednice, Savet ministara nije na godišnjem odmoru i da ministarstva moraju da rade, pogotovo agencije. Ukoliko neko hoće da odmori dan-dva ili pet, to zavisi od njegove sposobnosti da organizuje ministarstvo da normalno funkcioniše. Zvanično - godišnjeg odmora nema.

Procedura s razrešenjem Tarika Sadovića je gotova i u Domu naroda. SDA je predložila dva kandidata. Da li imate informaciju ko će biti ministar bezbednosti?

- Još službeno nisam dobio imena kandidata za naslednika Tarika Sadovića. Priča o Sadoviću je završena, a što se tiče njegovog naslednika, samo mogu da kažem da svaki drugi predlog mora biti u skladu sa Ustavom BiH i sa zakonom.

Kako ocenjujete Sadovićev mandat u Savetu ministara?

- Tri godine sam radio sa Sadovićem i pokušao sam da mu pomognem, ali sam stekao utisak da on nije uspeo da formalno i suštinski vrši funkciju ministra bezbednosti. Čovek koji na kraju tako govori o lideru svoje političke partije bitnim ambasadama koje su pomogle BiH, koji prepričava intimne razgovore sa ljudima koji se bave globalnom bezbednošću, pokazuje da je on jedno vreme bio opozicioni poslanik u RS, a u vreme ministrovanja opozicija državi.

U parlamentu vam je prigovarano da Savet ministara nije predložio mere za ublažavanja posledica krize u BiH. Da li imate u planu da ponudite te mere?

- Mislim da je to odlična tema da se uključe i oni koji znaju i oni koji ne poznaju materiju. Ova kriza drma mnogo snažnije ekonomije, gotovo je sigurno da će biti još posledica i da ih sada merljivo ima. Moram da kažem da, nažalost, prema Ustavu najmanje kompetencija u borbi protiv krize ima Savet ministara. Mi smo bili stub priče za aranžman sa MMF zato što postoji Fiskalno veće čijim radom koordinira predsedavajući Saveta ministara. Doneli smo bitne odluke i u septembru ćemo izaći pred parlament da kažemo šta smo sve uradili kako bi situaciju držali pod kontrolom.

Imajući u vidu ekonomske parametre u BiH, da li se već sada može reći da bi

BiH bankrotirala bez aranžmana sa MMF?


- Gotovo je sigurno da bi se pojedini delovi BiH našli pred bankrotom, pre svega Federacija. Ali mi moramo izaći iz priče da jedan deo može da propadne, a da će drugi da uspe da se razvija. Da li bi bilo bankrota, teško je proceniti, ali je gotovo sigurno da bi se Federacija našla u bezizlaznoj situaciji, što bi zakočilo i Republiku Srpsku i državu, jer bi jedni druge držali u zagrljaju propasti.

Blokada u Veću naroda RS mogla bi da zaustavi stupanje na snagu rebalansiranog budžeta RS. Revizija ispunjavanja uslova MMF najavljena je za kraj meseca. Da li je aranžman sa MMF ugrožen?

- Mislim da se na ovim pitanjima pokazuje sva tragedija odnosa u BiH. Niko neće da prizna da ovde učestvuju u vlasti partije koje nisu dozvolile da već 14 godina profunkcioniše dejtonska BiH, prizivaju međunarodnu zajednicu da napravi prekompoziju države po viđenju jednog naroda. Sasvim je svejedno sa kojeg nivoa vlasti dolazi do blokade aranžmana za MMF, da li u RS po diktatu partija iz Sarajeva ili na državnom nivou i lokalnom nivou. Dakle, aranžman je ugrožen ako samo jedna od institucija ne ispuni svoje obaveze.

Da li su blokade u Veću naroda RS i Savetu ministara BiH povezane?

- Nije slučajna blokada na nivou RS i na državnom nivou, pa i blokada u Mostaru, jer to čini jedna te ista partija iz jednog konstitutivnog naroda. Mislim da to postaje opasno za budućnost BiH. Nije dobro što se već sada snažno javljaju partije koje ulaze u predizbornu kampanju, iako je ostalo više od godine do izbora. Te partije pristupaju poslu prema formuli - što gore, to bolje. To stvara uslove za anarhiju.

Na odmor u Crnu Goru Gde idete na odmor

Nisam čovek koji je vezan za neke posebne destinacije i kada sam se god odmarao, to je bila kućna atmosfera sa porodicom, ali ako uhvatim koji slobodan dan, to će biti Crnogorsko primorje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.