Pajtić: Proevropska opcija raspolaže sa 82 mandata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Proevropska opcija raspolaže sa 82 mandata

NOVI SAD - Potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da je Koalicija "Za evropsku Vojvodinu", koju čine DS i G17 plus, odnela ubedljivu pobedu u drugom krugu izbora za poslanike Skupštine Vojvodine.

"Ova koalicija je osvojila 41 od 60 raspoloživih mandata, dok je Srpskoj radikalnoj stranci pripalo samo pet. Toliko su dobile i grupe građana, četiri poslanička mesta su pripala Mađarskoj koaliciji, dva DSS-NS, a po jedno SPS-u, Ligi socijaldemokrata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vojvodine i LDP-u", rekao je sinoć Pajtić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, koalicija "Za evropsku Vojvodinu" je, računajući i prvi krug, dobila 64, od ukupno 120 mesta u pokrajinskom parlamentu, a ako se tome dodaju i kandidati koje je koalicija unapred podržala, a radi se o dvojici predstavnika grupa građana (Sečanj i Srbobran) i jedinom kandidatu LDP-a (Novi Bečej), onda zajedno imaju 67 poslanika.

"Pošto su naši prirodni saveznici i poslanici Mađarske koalicije i LSV, onda proevropska opcija raspolaže sa 82 mandata, što je više od dve trećine", rekao je Pajtić.

Prema nezvaničnim podacima DS-a, u budućoj Skupštini Vojvodine nalaziće se, pored pomenutih 67 poslanika, 25 članova SRS, devet predstavnika Mađarske koalicije, po šest iz DSS-NS i LSV, četiri socijalista i tri poslanika grupa građana i civilnih udruženja.

Pajtić je poručio da ubedljiva pobeda proevropskih snaga na pokrajinskim izborima pokazuje kakva je istinska volja građana, što bi moralo da se uzme u obzir i prilikom sastavljanja republičke vlade.

U drugom krugu izbora za poslanike Skupštine Vojvodine po većinskom sistemu, građani su birali preostalih 60, od ukupno 120 mesta u pokrajinskom parlamentu, s obzirom da je 60 izabrano po proporcionalnom sistemu pre dve sedmice.

Čanak: Ponosan sam na Vojvođane

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je večeras da je ponosan na građane Vojvodine jer su svojom podrškom evropskoj opciji još jednom pokazali koliko Vojvodina svesna važnosti evropskih integracija.

"Vrlo sam ponosan na građane Vojvodine koji su još jednom pokazali do koje mere je Vojvodina, u svom najvećem delu, svesna važnosti evropskih integracija i evropskog kursa za koji se zalaže proevropski blok stranaka", rekao je Čanak agenciji Beta.

Lider LSV-a je rekao da će stranački organi naknadno odlučiti o "velikodušnoj" ponudi potpredsednika Demokratske stranke Bojana Pajtića da LSV učestvuje u pokrajinskoj vlasti, iako "Lista za evropsku Vojvodinu, DS, G17 plus-Boris Tadić" ima apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.