Izvor: RTS, 26.Nov.2021, 16:09

Pahor dolazi u posetu Srbiji, u nedelju sa Vučićem

Predsednik Aleksandar Vučić sastaće se u nedelju u Beogradu sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, koji će doputovati u posetu Srbiji, potvrđeno je Tanjugu u kabinetu predsednika Srbije.
Prema agendi slovenačkog predsednika, Pahor će nakon Beograda posetiti Prištinu, gde će dan kasnije, u ponedeljak, razgovarati sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Kako se navodi u saopštenju, koje je prenela slovenačka agencija STA, svrha razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je razmena mišljenja o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji na Zapadnom Balkanu, evropskoj perspektivi regiona i pripremama za sledeći samit Procesa Brdo–Broni, te inicijativama regionalne saradnje.
Slovenija do kraja godine predsedava EU, a od kako je 1. jula preuzela predsedavanje, slovenački zvaničnici isticali su da će jedan od fokusa Slovenije biti nastavak procesa proširenja EU.
Tako je na Brdu kod Kranja, početkom oktobra organizovan Samit EU–Zapadni Balkan, na kojem je usvojena Deklaracija u kojoj je EU ponovo potvrdila svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pozdravila posvećenost partnera u zemljama Zapadnog Balkana evropskoj perspektivi, što je u zajedničkom strateškom interesu.
Ranije ove godine, sredinom maja, Slovenija je bila domaćin Samita Brdo–Brioni, koji je okupio lidere Zapadnog Balkana i Hrvatske, a na kojem je usvojena zajednička deklaracija kojom se od EU traži da ubrza proces evrointegracija za Zapadni Balkan.
U okviru priprema za taj samit, slovenački predsednik je posetio Beograd, Podgoricu, Tiranu i Prištinu, a zatim i Zagreb.
Vučić i Pahor i tada su razgovarali o regionalnim pitanjima, evropskim integracijama Srbije i o bilateralnim odnosima.
Vučić je i tada poručio da je pozicija Beograda po pitanju KiM zasnovana na poštovanju principa međunarodnog prava, da se Beograd zalaže za dijalog sa Prištinom, pod okriljem Brisela i da je protiv "zamrznutog konflikta".
Inače, Pahor će na KiM, prema najavi, posetiti slovenački kontingent u misiji Kfora i komandni Štab Kfora na KiM, uz podsećanje da je većina slovenačkih trupa stacionirana je u kasarni u Peći.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.