Paet: Srbija u EU između 2014. i 2018. godine

Izvor: RTS, 22.Avg.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paet: Srbija u EU između 2014. i 2018. godine

Estonija veruje da Prelazni sporazum sa Srbijom treba da stupi na snagu, rekao šef estonske diplomatije Urmas Paet. Ukoliko ispuni sve potrebne uslove, Srbija bi mogla da pristupi Evropskoj uniji između 2014. i 2018. godine.

Ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Paet izjavio je da njegova zemlja veruje da Prelazni sporazum sa Srbijom treba da stupi na snagu, ali da takvu odluku moraju da donesu jednoglasno sve zemlje članice Evropske unije.

Paet je, istovremeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ocenio da bi Srbija, ukoliko ispuni sve potrebne uslove, mogla da pristupi Evropskoj uniji između 2014. i 2018. godine.

Paet je u intervjuu za "Večernje novosti" istakao da zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, pripadaju Evropi i EU, dodavši da će bezvizni režim za putovanja u Uniju početi da se primenjuje od 1. januara 2010. godine.

Na pitanje, kada bi zemlje regiona mogle da postanu članice EU, Paet je odgovorio da se nada da bi do toga moglo da dođe sredinom sledeće decenije.

"Mislim da je realno, ukoliko Srbija za to vreme bude bila u mogućnosti da izvrši sve potrebne promene i odgovori na sve kriterijume za pristupanje EU, da to bude između 2014. i 2018. godine. Ne mislim da je to tako dalek rok da bi obeshrabrio srpsko društvo", istakao je šef diplomatije Estonije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.