Pacijente previjaju iako nemaju uslove

Izvor: Blic, 07.Okt.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacijente previjaju iako nemaju uslove

Lekari i sestre u domovima zdravlja nerado pregledaju i previjaju pacijente koje im pošalju hirurzi sa klinika. Pravdaju se time da ne postoje posebne sobe za previjanje, niti su sve medicinske sestre sposobne za takve intervencije. Veliki problem je i što u domovima zdravlja više ne rade opšti hirurzi, što se do pre nekoliko godina podrazumevalo. Kako je „Blicu” rečeno, „prirodnim odlivom preporučeno je da se ta specijalnost ukine u domovima zdravlja”.

To nije sprečilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hirurge iz klinika da šalju pacijente na previjanje i skidanje konaca. Da je ovo sve veći problem u domovima zdravlja potvrđuje za „Blic” dr Nevenka Dimitrijević iz Doma zdravlja „Voždovac”.

- Do pre nekoliko godina imali smo hirurga, pa nam je bilo lakše da zbrinemo operisane pacijente. Sada sve to radimo, ali u neadekvatnim uslovima. Nije poenta da to ne želimo, već da nemamo potrebne higijenske uslove. Posebno je teško kad nam stignu pacijenti da im previjemo opekotine - navodi dr Dimitrijević.

Veliki problem, smatra ona, jeste i što domovi zdravlja nemaju dovoljno instrumenata koji bi u svakom momentu bili sterilisani i adekvatni za upotrebu. Njoj smeta i što hirurzi u bolnicama često nakon previjanja u domu zdravlja na nalazu napišu „neadekvatno previjen pacijent”.

- Sestre u domovima zdravlja nisu hirurške sestre. Rešenje ovog problema bi bilo ili da imamo previjališta ili da se ovo radi samo u bolnicama - predlaže doktorka.

U Sekretarijatu za zdravstvo naglašavaju da je u ovom slučaju problem organizacija posla. Zoran Blagojević, sekretar za zdravstvo i poznati hirurg, kaže da on nakon što operiše pacijenta uvek ga i „isprati”. Njegov stav je da je skidanje konaca tehnička stvar, a bitno je da hirurg vidi ranu i da li se nazire neki problem.

- Ne smatram da su domovi zdravlja prava adresa za previjanje, a zašto pacijente tamo šalju, pitanje je savesti hirurga - kaže dr Blagojević za „Blic”.

Za razliku od njega, dr Goran Lazović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije u Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, kaže da slanje pacijenata u domove zdravlja na previjanje ima više dobrih strana, što on i praktikuje.

- Mahom su to jednostavne intervencije koje ostavljam osoblju u domovima zdravlja. Dam im detaljna uputstva i nema problema. Kod nas su velike gužve i smatram da za ovako jednostavne stvari nema potrebe dolaziti. Bilo bi nepraktično da neko iz Batajanice dolazi do klinike kad to previjanje može da se uradi i u ambulanti koja mu je na 100 metara od kuće - smatra dr Goran Lazović.

On najčešće upućuje pacijente na previjanje kad je reč o manjim šavovima i manjim ranama, kao i nakon bezazlenijih opekotina.

Kad direktor zabrani

Direktor KBC „Dr Dragiša Mišović” prof. dr Radisav Šćepanović

ne šalje pacijente u domove zdravlja na previjanja, prvenstveno zato što on izvodi minimalno invazivne hirurške procedure, gde nema mnogo konca ni šavova.

- Znam da domovi zdravlja nemaju uslove za previjanja i zato sve završavamo kod nas - napominje dr Šćepanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.