PUPS: Čuvanjem imovine Srbije čuva se i srpski narod na KiM

Izvor: RTS, 14.Sep.2017, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUPS: Čuvanjem imovine Srbije čuva se i srpski narod na KiM

Partija ujedinjenih penzionera Srbije je uoči početka druge faze unutrašnjeg dijaloga u Srbiji, saopštila da "realistični cilj daljeg dijaloga s Prištinom treba da bude, kao što reče predsednik Vučić, "da izgubimo najmanje što moramo i da sačuvamo najviše što možemo".
"Zadatak svih nas, i iz vlasti i iz opozicije jeste da i međunarodno verifikujemo ono što katastar iz 1999. kaže, da je najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 58 odsto zemljišta, tj. teritorije Kosova i Metohije, u državnom, privatnom, društvenom i crkvenom vlasništvu Republike Srbije, čime bi se značajno povećala naša pregovaračka pozicija kada je reč o statusu i budućnosti KiM", navodi se u saopštenju PUPS-a. 
U saopštenju Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), upozorava da "vlast u Prištini, grubim falsifikatima, pokušava da promeni ovo, originalnim dokumentima potkrepljeno, pravno i činjenično stanje".
"Osim te nesporne srpske imovine, Republika Srbija je, u poslednjih pola veka, samo u putnu, energetsku i telekomunikacionu infrastrukturu i privredu na KiM, uložila više od 17 milijardi dolara, a razlog nastojanja Prištine da, golom silom, prisvoji teritoriju srpske južne pokrajine, i od nje, u prvoj fazi, napravi lažnu državu, a u drugoj je pripoji Velikoj Albaniji, leži, između ostalog, i u proceni Svetske banke da se na Kosovu nalaze mineralne rezerve u vrednosti od čak 13,5 milijardi evra", podseća PUPS.
Primer na koji način vlasti u Prištini pokušavaju da proteraju i ovo malo Srba na Kosovu je puzajuće otimanje "Trepče", ali i pokušaj prodaje Ski centra "Brezovica" koji poseduje 300 hektara zemljišta, tri hotela, četiri restorana, nekoliko žičara i u kome je zaposleno 178 Srba iz Brezovice, Štrpca i okolnih sela u ovoj najjužnijoj srpskoj enklavi, navodi PUPS.
Prodajom bi se, osim uzurpacije srpske imovine na KiM, prouzrokovala i promena etničke strukture ovog kraja i ponovo podstakao novi talas iseljavanja naših sunarodnika koji je, poslednjih godina, velikim naporima Vlade Srbije, bio zaustavljen, smatraju u PUPS-u, ističući da su, iako stranka koja predstavlja mahom najstarije sugrađane, kada je o Kosovu reč, odlučno na fonu srpske državotvorne politike po kojoj je "KiM suština političke sadašnjosti i budućnosti Srbije", a "niko nije prestar da ne bi sebi postavio neki novi cilj u životu, dosanjao neki svoj ili san svojih mlađih pokolenja", kaže se u saopštenju Partije ujedinjenih penzionera Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kancelarija za KiM: Privođenje članova Crvenog krsta je sramna akcija, važno spustiti tenzije

Izvor: Blic, 14.Sep.2017

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da akcija kosovske policije i privođenje članova Crvenog krsta Kosova i Metohije najmanje veze ima sa Srbima i radom jedne humanitarne organizacije i da predstavlja deo obračuna starih i novih političkih struktura u Prištini i unutaralbanskog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.