Izvor: Press, 17.Avg.2018, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PSIHOLOZI ZABRUNUTI ZBOG KAMPA NA ZLATIBORU: Kako to brinu "ratne igrice" na kompu, a kamp - ne?

Psilohog Vesna Brzev Ćurčić podseća da su psiholozi izričito protiv toga da se maloj deci kupuje oružje, jer se postavlja pitanje čemu ih učimo.

Psilohog Vesna Brzev Ćurčić Foto V. Danilov
Kamp na Zlatiboru, u kojem su deca učila vojničke veštine, je zatvoren i deca su vraćena kući, ali ostaje pitanje posledica, jer takva vrsta obuke je po oceni stručnjaka, u psihološkom smislu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << jako štetna.

Psilohog Vesna Brzev Ćurčić smatra da je odgovornost za formiranje takvog kampa prvo na onima koji su to osmislili, ali i na roditeljima koji su dobrovoljno poslali svoju decu u jedan takav kamp.

“Što se tiče mladih uzrasta od 10 godina pa do punoletstva, njima se nudi jedan način koji se žigoše ili ne toleriše u društvu, a to su borbene igre, bez obzira što to nije bilo pravo oružje, nego simulacija. Ista takva simulacija postoji na kompjuterskim igrama, pa se roditelji ‘hvataju za glavu’ kada im se dete igra”, rekla je Brzev Ćurčić za Tanjug.
Zatvoren kamp za decu na Zlatiboru - više ne postoji (VIDEO) 

Ona podseća da su psiholozi izričito protiv toga da se maloj deci kupuje oružje, jer se postavlja pitanje čemu ih učimo.

“Nije to odbrana. Oni se nikada ne igraju odbrane, deca se uvek igraju napada, jer tada više sebe doživljavaju kao moćne. Kada se igraju odbrane onda su u pasivnoj ulozi, odnosno ulozi žrtve”, objasnila je ona.

Smatra da to može da utiče na različite načine. Prvo, kako kaže, postaje društveno prihvatljivo da se puca na nevidljivog, zamišljenog, kakvog god neprijatelja i stvara se jedna psihoza, odnosno utisak da taj neprijatelj tu negde postojioko nas i da dete ima obavezu i moć da mu presudi tako što će u njega pucati.
Šta rade deca u "vojnom" kampu na Zlatiboru? 

Dakle, kao da postoji pretpostavka krivice, a ne pretpostavka da je neko u startu nevin, dodaje ona.

“S druge strane, to može da pojača strah naročito kod nesigurne dece. Ovakvo izlaganje nečemu što jako imitira život, a što mi matori hteli ili ne hteli omogućavamo deci da gledaju preko društvenih mreža, televizije, novina, preko različitih rijalitija, jeste nešto što njih može i da uplaši”, kaže Brzev Ćurčić.

Oni će možda, kako kaže, nekada potegnuti nož, kamen ili bilo šta drugo jer im je nekako predočeno da neprijatelj stvarno postoji i da se s njim treba obračunati.

Psiholog ukazuje da bi mnogo konstruktivnije bilo da se mladi obučavaju pružanju prve pomoći i ocenjuje da je cela ideja kampa “nadrealna” i ne zna se čemu je namenjena.
UNIFORMISANA DECA NA ZLATIBORU: Uče da pucaju i da se brane noževima

Fizičke vežbe, sklekovi, gađanje, trčanje, korišćenje oružja neke su od stvari kojima su se mladi bavili prethodnih dana na Zlatiboru.

Organizator kampa, predsednik Saveza ratnih veterana Srbije Željko Vukelić rekao je novinarima da u tome ne vidi ništa sporno.

S druge strane, u Ministarstvu omladine i sporta koje inače finansira kampove za mlade kažu da iza ovog ne stoje.

“Ministarstvo omladine i sporta finansira sportske kampove kao posebne programe u okviru predviđenog budžeta, a godišnje kroz njih prođe oko 3.000 dece svih uzrasta. Ministarstvo nema nikakve veze sa ovim kampom”, rečeno je Tanjugu.

Prema navodima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, zbog moguće zloupotrebe dece policija je zatvorila kamp na Zlatiboru, a na zatvaranje kampa se osvrnuo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da to nije Srbija budućnosti i nije Srbija kakvom želimo da se ponosimo.

Javnost je, inače, za kamp na Zlatiboru saznala putem snimaka koji su se pojavili, a na kojima su mladi u uniformama i sa oružjem u rukama. 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.