PSIHOLOŠKA ANALIZA DEČAKA-UBICE VEŠTAKE OSTAVILA U ŠOKU Niko nije bio spreman da ovo čuje od jednog deteta

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jul.2023, 13:26

PSIHOLOŠKA ANALIZA DEČAKA-UBICE VEŠTAKE OSTAVILA U ŠOKU Niko nije bio spreman da ovo čuje od jednog deteta

Na saslušanju je takođe otkrio "ko mu je stavio pištolj u ruke".

Dečak-ubica, osumnjičen za masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", saslušavan je juče 4 sata putem video konferencijske veze uspostavljene između zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na opservaciji i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u svojstvu svedoka u postupku koji se vodi protiv njegovog oca, koji se tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti, a za to vreme stručni tim veštačio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je njegovo ponašanje.

- Utvrđeno je da je "hladan", da je bez saosećanja sa žrtvama, da je manipulativan i da se kaje da bi to svi ostali čuli, zato što tako to treba, a ne oseća stvarno - rečeno je iz istrage.

- Osumnjičeni dečak je izjavio da mu je otac "stavio pištolj u ruke", dakle ne instruktor, nego njegov otac. Otac je poneo svoja 2 pištolja i poveo sina u streljanu. Onda je rekao instruktoru da ga obučava da puca i to baš sa njegova dva pistolja. Otac je izričito tražio, inicirao je da njegovo dete nauči precizno da puca. Dakle, on mu je omogućio obuku sa pištoljima - rekao je izvor.

Naveo je i da je lako "provalio" u očev sef sa oružjem.

- Dečak osumnjičen za masakr u "Ribnikaru" je na saslušanju juče do detalja opisao kako je provalio šifru sefa u kojem je njegov otac čuvao oružje. Sef ima tri broja. Kako je dečak izjavio, on je zatekao brojčanik već namešten na prva dva broja, a treći je okrenuo i iz drugog puta pogodio. Na primer, ako je šifra bila 687, prva dva broja, znači 6 i 8 su već bila tako nameštena, a na trećem je recimo bio broj 5, a on je okrenuo na 6, pa na 7 i "ubo". Prema izjavi našeg sagovornika iz istrage, on je veoma lako otvorio sef i veruje se da je otac odgovoran, odnosno, kriv jer nije dovoljno dobro obezbedio mesto na kojem čuva oružje - dodao je izvor.

U okviru istrage koju vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu protiv oca dečaka-ubice zbog sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, juče je 4 sata ispitivan njegov sin, koji je 3. maja pucajući iz pištolja u OŠ “Vladislav Ribnikar”, koju inače pohađa, ispalio veliki broj hitaca i ubio radnika obezbeđenja i devetoro učenika, a teško ranio petoro učenika i nastavnicu škole.

Sin osumnjičenog, koji u vreme pomenutih radnji nije imao navršenih 14 godina i kao takav nije krivično odgovoran, izjavu je dao u svojstvu svedoka u prisustvu zakonskog zastupnika, svoje majke.

U tužilaštvu, nalazili su se postupajući javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, pumonomoćnici oštećenih i branilac okrivljenog oca dečaka-ubice.

Sva pitanja prisutnih upućena sinu osumnjičenog, postavljena su preko postupajućeg javnog tužioca.

Podsećamo da Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu protiv oca dečaka zbog sumnje da je u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Takođe, otac je, kako se sumnja, postupio suprotno zakonu o oružnju i municiji i suprotno pravilniku o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin uspeo da dođe u posed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni otac poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbedjenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Dečak-ubica je oružje i municiju poneo sa sobom u OŠ “Vladimir Ribnikar” u Beogradu gde je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđenja i devetoro učenika, a ranio petoro učenika i nastavnicu škole.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.