PSG poziva međunarodne federacije novinara da formiraju nezavisnu komisiju

Izvor: RTS, 19.Mar.2019, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PSG poziva međunarodne federacije novinara da formiraju nezavisnu komisiju

Pokret slobodnih građana poziva da Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ), koje su juče osudile upad u RTS, formiraju nezavisnu komisiju koja će oceniti stepen slobode medija u Srbiji.
U saopštenju se navodi da bi nezavisna komisija trebalo naročito da oceni istinitost, blagovremenost i tačnost informacija koje se plasiraju preko Javnog servisa i svih drugih medija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa nacionalnom frekvencijom.
"Nezavisna komisija bi bila dužna da u šest meseci prati i izvesti IFJ, EFJ, Evropski parlament, Evropsku komisiju i OEBS o stanju slobode medija u Srbiji i daju smernice za dalje delovanje", piše u saopštenju.
PSG navodi da je upad građana u RTS potpuno opravdan.
"S obzirom na to da je ova medijska kuća mnogo detaljnije izveštavala sa protesta koji se dešavaju u Francuskoj, nego sa onih koji se već tri meseca održavaju u preko sto gradova u Srbiji. Novinari ove medijske kuće ni na koji način nisu bili ugroženi, a jedini zahtev koji su demontranti za njih imali jeste da svoj posao rade prema Kodeksu novinara Srbije", navodi se u saopštenju.
Ovaj pokret posebno ukazuje na rečenicu iz saopštenja IFJ i EFJ, da je nedopustiv upad u prostorije bilo kog medija u demokratskoj zemlji.
"Srbija nije demokratska zemlja, slobodnih izbora nema, a čak je i prema oceni organizacije ‘Fridom haus' proglašena za delimično slobodnu zemlju", piše PSG.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.