PROTIV LICEMERJA IZ BRISELA! Sijarto podržao evropsku perspektivu Zapadnog Balkana pa iznenadio: Neke briselske demokrate...

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2023, 21:13

PROTIV LICEMERJA IZ BRISELA! Sijarto podržao evropsku perspektivu Zapadnog Balkana pa iznenadio: "Neke briselske demokrate..."

Mađarski šef diplomatije potvrdio je dobre odnose Mađarske i zemalja Zapadnog Balkana.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je danas da u će skladu sa politikom dobrih suseda, Mađarska učiniti sve da pomogne Zapadnom Balkanu, uključujući Bosnu i Hercegovinu, da sačuva stabilnost i mir.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kolegom iz BiH Elmedinom Konakovićem, Sijarto je rekao da "Evropi ne treba drugi bezbednosni izazov i da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je mir i stabilnost Zapadnog Balkana od ključnog značaja - preneo je MTI.

Istakao je da je mađarska vlada posvećena podršci BiH i integraciji u EU, kao i ekspertskom pomaganju u tom procesu.

- Rast potencijala EU je isključivo na Zapadnom Balkanu, geografski i ekonomski, stoga zajednici treba region i obrnuto. Naši prijatelji iz Evrope i birokrate iz Brisela treba da prekinu da sprečavaju širenja EU i da stave kraj licemerju - naveo je Sijarto.

On je dodao da neke članice EU daju javnu podršku, kao i briselske birokrate koje su javno za proširenje, a onda, iza zatvorenih vrata, protive se.

Nešto ranije, ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedin Konaković zamolio je Sijarta ga da lobira kod političara u Republici Srpskoj da se vrate na postavke stabilnosti, piše portal sarajevskog Klixa. Konaković je, kako se navodi, između ostalog rekao da nema ništa protiv regionalne saradnje bilo kojeg od entiteta sa bilo kojom državom sve dok se poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a da to Mađarske vlasti ne dovode u pitanju.

- Imamo mnogo zajedničkih briga u oblasti energetike i na njima moramo zajednički raditi i sarađivati. Topli domovi su jedan od osnovnih prioriteta. U spoljnoj politici meni je na prvom mestu BiH i svi građani, radimo sve da zadržimo mlade ljude koji idu više nego što bi mi to želeli - rekao je Konaković.

Poručio je da se radi na tome da se priča o Berlinskom procesu usvoji što pre i da su blizu usvajanja dva sporazuma, ali i trećeg kako bi se napravila mobilnost radnih ljudi i sirovina u korist svih.

- Razumevanje svih političara u BiH jako je važno i zamolio sam da dobre veze sa političarima u RS (Sijarto) iskoristi da objasni koje benefite donosi priča EU, zbog krize koja se dešava, da objasni da lobira da se vratimo na postavke koje znače političku stabilnost, a iz koje možemo iskreirati neke nove ekonomske prilike - kazao je, između ostalog, Konaković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.