PROTEST: Studenti ispred vlade čekaju odluku o Kosovu

Izvor: Kurir, 08.Apr.2013, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTEST: Studenti ispred vlade čekaju odluku o Kosovu

Oko 400 osoba zajedno sa studentima otpočelo je protest ispred Vlade Srbije koji takođe traže da se ne potpiše sporazum s Prištinom

BEOGRAD -  Oko 400 pristalica pokreta "Dveri" došlo je oko 13.40 časova ispred zgrade Vlade Srbije gde traže da se odbije predlog sporazuma o Kosovu iz Brisela.Pristalice Dveri su do zgrade vlade došle nakon šetnje koja je počela na Trgu Republike.

Ispred sedišta vlade već su bili studenti beogradskog Univerziteta koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << takođe traže da se ne potpiše sporazum s Prištinom.

Tokom šetnje pristalica Dveri saobraćaj se u Ulici kralja Milana odvijao usporeno.

"Pridružićemo se studentima u vršenju pritiska da se ne prihvati briselski sporazum sa Prištinom", rekao je agenciji Beta član starešinstva Dveri Vladan Glisić.

Povodom izjave prvog potpredsednika Vlade i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da se ta stranka protivi potpisivanju sporazuma predloženog u Briselu, ali da traži nastavak pregovora, Glišić je rekao da će Dveri biti "politički korektne" i podržati sve što im se sviđa u toj izjavi.

Nekoliko desetina studenata više fakulteta Beogradskog univerziteta postavilo je u ponedeljak rano ujutro transparente i nekoliko šatora na uglu Nemanjine ulice i Ulice kneza Miloša, ispred ulaza u Vladu Srbije.

zoom

Studenti su zakazali protest pod sloganom "Studenti za Kosovo - Ne kapitulacija" i najavili da od odluke Vlade Srbije vezane za potpisivanje sporazuma u Briselu zavisi da li će se protest nastaviti.

Prema rečima studenta Pravnog fakulteta Jelisavete Pavlović, jedne od organizatora protesta, očekuje se dolazak i studenata iz Novog Sada i sa Kosova.

Studenti su istakli tri zahteva koje vlada mora da ispuni, a to su - da pregovarački tim Beograda ne potpiše sporazum u Briselu, da se u što kraćem roku raspiše referendum na kojem bi se građani Srbije izjasnili da li pristaju na nezavisnost Kosova i Metohije u zamenu za datum za početak pregovora za ulazak u EU i vraćanje pregovora u okvir UN i Rezolucije SB 1244, rekla je Pavlović.

Vlada Srbije danas će, kako je najavljeno, održati vanrednu sednicu na kojoj će biti donet stav o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine, posle čega će ga dostaviti visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton.

Uživo možete pratiti protest OVDE

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.