PROTEST OVK: Ambasadu Srbije čuva 200 policajaca

Izvor: Kurir, 08.Feb.2013, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTEST OVK: Ambasadu Srbije čuva 200 policajaca

Albanci predvođeni veteranima OVK protestuju zbog rušenja spomenika u Preševu, a policija je spremna da reaguje ukoliko na ambasadu budu bačeni Molotovljevi kokteli

SKOPLJE - Dve stotine policajaca, uključujući i tri specijalne policijske jedinice, raspoređeni oko ambasade Srbije u Skoplju.

Policija je postavljena i po prilaznim ulicama, zbog najavljenog protesta povodom nedavnog rušenja spomenika OVMPB u Preševu.

Protest organizuju veterani >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << OVK i članovi Udruženja albanskih političkih zatvorenika u Makedoniji, studenti iz Tetova i drugi građani.

Prema najavama organizatora, protest se organizuje zbog diskriminatorske politike Srbije prema Albancima, a posebno prema onima koji žive na jugu Srbije u Preševskoj dolini, Medveđi i Bujanovcu.

Policija je spremna da postavi prepreke na prilaznim putevima na 50 metara od ambasade Srbije u Skoplju, a okolo se nalaze i vatrogasna kola i protivpožarna oprema za slučaj da na ambasadu budu bačeni Molotovljevi kokteli i druge zapaljive materije.

Bezbednost ambasade nije bila ugrožena

Otpravnica poslova u ambasadi Srbije u Skoplju Dušanka Divjak-Tomić izjavila je da je protest prošao mirno i bez incidenata, a makedonska policija je preduzela sve mere da zaštiti strano predstavništvo u zemlji. „Nije bilo potrebe ni za kakvu intervenciju i najvažnije je što se sve završilo bez incidenata, a ni bezbednost ambasade, ni bezbednost osoblja nisu bili dovedeni u pitanje. Zahvalni smo makedonskoj proliciji koja je profesionalno obavila svoj posao, a, na sreću, nije bilo potrebe da se interveniše", rekla je Divjak -Tomić.

„Mi ne osporavamo pravo na protest, to je demokratsko pravo, ali mi nismo nadležni za rešavanje tog problema. U Briselu se vodi dijalog na najvišem nivou između Beograda i Prištine i tamo je mesto gde se rešavaju sva pitanja. Najvažnije od svega je to što se sve završilo bez incidenata”, istakla je ona.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.