PROIZVOĐAČ HLEBA 16 GODINA PLJAČKAO KUPCE: Pala hlebna mafija, priznali šta su radili

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jun.2023, 19:23

PROIZVOĐAČ HLEBA 16 GODINA PLJAČKAO KUPCE: Pala "hlebna mafija", priznali šta su radili

Veliki proizvođač hleba u Kanadi nameštala cene hleba.

Veliki proizvođač hleba u Kanadi platiće 38 miliona dolara za svoju ulogu u šemi nameštanja cena, što je najveća kazna koju je ikada izrekao kanadski sud.

Kompanija "Canada Bread" izjasnila se krivom po četiri tačke za nameštanje cena sredinom 2000. godina. Izjava o krivici je deo višegodišnje istrage koju je sprovela federalna organizacija za zaštitu konkurencije. Biro za konkurenciju nazvao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je kaznu "značajnom prekretnicom" u istrazi koja je u toku.

Nameštanje cene hleba, osnovne hrane u kanadskim domaćinstvima, je teško krivično delo. Činimo sve što je u našoj moći da progonimo one koji se bave nameštanjem cena – rekao je Metju Bosvel iz Biroa za konkurenciju u saopštenju.

U sudskim dokumentima podnetim Višem sudu Ontarija, "Canada Bread“ je priznala da se dogovorila sa svojim konkurentom, "Veston Foodsom", da podigne cene proizvoda od hleba, kao što su sendvič hleb, rol viršle i peciva.

Nameštanje cena je dovelo do dva poskupljenja svežeg hleba i peciva, jednog u 2007. i drugog u 2011. godini.

– Pod novim vlasništvom, kompanija je posvećena tome da bude odgovoran partner našim cenjenim kupcima i da hleb postane pristupačan i pouzdan izvor hrane za Kanađane – rekla je potpredsednica kompanije Alis Li u saopštenju.

Istraga o nameštanju cena hleba "ostaje glavni prioritet“, saopštio je Biro za zaštitu konkurencije.

Ranije je sugerisano da je oko 1,50 kanadskih dolara dodato na cenu hleba tokom navodne šeme, za koju se veruje da je trajala nekih 16 godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.