PROGLAŠENO STANJE OPŠTE PRIPRAVNOSTI: Izdato upozorenje, Americi preti velika opasnost (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jan.2021, 21:39

PROGLAŠENO STANJE OPŠTE PRIPRAVNOSTI: Izdato upozorenje, Americi preti velika opasnost (FOTO/VIDEO)

Situacija može izmaći kontroli

Američko Odeljenje za nacionalnu bezbednost objavilo je danas stanje upozorenja i borbe protiv terorizma, pozivajući se na potencijalnu pretnju domaćih antivladinih ekstremista suprotstavljenih Džou Bajdenu kao predsedniku.

- Informacije ukazuju na to da će se neki ideološki motivisani nasilni ekstremisti koji se protive praksi vladine moći i predsedničkoj tranziciji, pored ostalih zamerki koje podstiču lažni narativi, možda >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i dalje mobilisati da podstaknu ili počine nasilje - saopštilo je ministarstvo.

U upozorenju o nacionalnom terorizmu, dodaje se da će se rastuća pretnja napadima "nastaviti u nedeljama nakon uspešne predsedničke inauguracije" koja je obavljena 20. januara, ističući istovremeno da "nema podataka koji ukazuju na konkretne i verodostojne zavere", navodi AFP.

- Bez obzira na to, proteklih dana nastavljeni su nasilni neredi i mi smo i dalje zabrinuti da pojedinci frustrirani odlukama vlasti i predsedničkom tranzicijom mogu da nastave da mobilišu širok spektar ideološki motivisanih aktera da podstiču ili čine nasilje - dodala je se u saopštenju.

Upozorenje ukazuje da od prošle godine sve više rastu pretnje nasilnih domaćih ekstremista motivisanih ograničenjima "kovidom-19", Bajdenovom pobedom, porazom Donalda Trampa na novembarskim izborima, policijskom brutalnošću i ilegalnom imigracijom.

Ti motivi bi mogli da ostanu na snazi narednih meseci i da bi napad Trampovih pristalica na Kongres 6. januara mogao podstaći ekstremiste da napadaju izabrane zvaničnike i vladine institucije i kancelarije.

Više od 150 ljudi, uključujući članove ekstremističkih oružanih grupa, uhapšeno je posle napada, koji je opisan kao pobuna. Ministarstvo je pozvalo javnost da prijavi sumnjive aktivnosti i pretnje nasiljem.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.