PROGLAŠENA EPIDEMIJA U TUZLI I SARAJEVU: Da li će se ovo proširiti na CELU BIH?

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2020, 16:13

PROGLAŠENA EPIDEMIJA U TUZLI I SARAJEVU: Da li će se ovo proširiti na CELU BIH?

Virus nije nigde otišao, mere moraju da se poštuju

Krizni štab Ministarstva zdravlja FBiH dao je saglasnost da se u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo proglasi stanje epidemije, a pokrenuta je i inicijativa da se stanje epidemije proglasi u celoj FBiH, kazao je pomoćnik ministra Goran Čerkez nakon sednice.

- Evidentno je da je došlo do popuštanja poštovanja mera, koje su još na snazi, a koje, pre svega, podrazumevaju nošenje maski u zatvorenom prostoru, redovno pranje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ruku i održavanje socijalne distance - istakao je Čerkez.

Prema njegovim rečima, uprkos povećanom broju novozaraženih slučajeva, situacija u vezi sa širenjem korona virusa je pod kontrolom. Dodao je i kako je Krizni štab pozvao inspekcije na svim nivoima, federalnom, kantonalnom i opštinskom, na veći angažman u kontroli sprovođenja mera koje su još na snazi. Takođe, zatražena je i podrška MUP-a KS u sprovođenju ovih inspekcija.

- Svedoci smo da se u objektima mere uglavnom ne poštuju. Tu postoji i odgovornost poslodavaca koji treba da vode računa o poštovanju mera - dodao je Čerkez.

Mikrobiolog Mirsada Hukić je kazala kako, iako je došlo do povećanja broja novozaraženih, situacija ipak nije gora nego što je bila. Međutim, i ona smatra kako je nepoštovanje mera, ali i otvaranje granica, dovelo do povećanja broja obolelih.

- Naš virus nije nigde otišao, on je tu, ali zbog svih mera koje su bile, nije mogao naći svoju sledeću žrtvu. Međutim, sada mu dajemo priliku da se širi. Kako bi to sprečili, a posebno mladi, moraju da poštuju mere zaštite - kazala je Hukić.

Spremite telo za BORBU PROTIV KORONA VIRUSA: Ovo su najefikasniji načini za podizanje imuniteta i jačanje organizma (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.