PRIŠTINA NA STUBU SRAMA! Srbija ima ogroman razlog za zadovoljstvo nakon sednice Saveta bezbednosti UN

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Okt.2021, 22:05

PRIŠTINA NA STUBU SRAMA! Srbija ima ogroman razlog za zadovoljstvo nakon sednice Saveta bezbednosti UN

Srbi na KiM su bili na meti velikog progona od strane prištinskih vlasti u poslednje vreme

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Njujorku, nakon sednice Saveta bezbednosti UN na kojoj je predstavljen redovni šestomesečni izveštaj o radu UNMIK-a, da Srbija može da bude zadovoljna objektivnim i jezgrovitim izlaganjem šefa UNMIK-a kao i dela stalnih i nestalnih članica, koje su podržale teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, Rezocuiju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 1244 i mandat UN misije na KiM.

- Izveštaj generalnog sekretara izazvao je odobravanje, jer na jezgorvit i objektivan način govori o onome što se desilo pre mesec dana, a što ovaj šestomečni izveštaj ne obuhvata - rekao je Selaković.

U uvodnom govoru šefa UNMIK-a, specijalnog prestvnika generalnog sekretara Zahira Tanina se na jezgrovit način našlo i ono što se dešavalo 13. oktobra i nakon 15. septembra, a odnosilo se na incidente na Jarinji i Brnjaku, na razmeštanje specijalnih policiskih jedinica mimo dogovora u Briselu i na kraju, na dešavanja u kojima je postojala upotreba sile pod izgovorom borbe protiv šverca i organizovanog kriminalna, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, drugi utisak je pored tradicionalne podeljenost izmedu stalnih članica - SAD, Belike Britanije i Francuske sa jedne i sa druge strane Rusije i Kine, nedvosmisleni i vrlo jasan stav većine nestalnih članica.

- Kada pogledate kako su govorili predstavnci Indije, Tunisa, Vijetnama, Kenije, Meksika i videlo se da je većina jasno i nedvosmisleno podržala teritorijalni integritet Srbija, našu posvećenost dijalogu i osudila jednostrane poteze Prištine - reako je Selaković.

On je naglasio kao veoma značajno to što su svi oni podržali mandat UNMIK-a i Rezolcuiju 1244 u okviru koje mora da se dođe do održivog rešenja kosovskog pitanja.

- To je nešto po čemu će sednica postati zapamćena i znacajna za nas - rekao je ministar i dodao da se ne bi forkusirao na ono što je govorila predstvnica Prištine.

Srbija je, kako je naglasio, iznela svoju poziciju i posvećenost dijalogu i ukazala da Priština konstatno u nizu nekoliko meseci potuno podriva dijalog i odbacuje sve oko čega je postignut dogovor.

Prema rečima Selakovića, Priština i pored plasiranja laži i podmetačina i različitih lažnih konstrukcija, čiji je cilj da podriju poziciju Srbije, ipak nije uspela.

#Kosovo Mitrovica “Kosovo police clash with ethnic Serbs during smuggling raids “ according to media reports 13/10/2021 pic.twitter.com/n3sThSVzhF

— Nicole Elisei (@EliseiNicole) October 13, 2021

- Nastavićemo da se borimo. Naši interesi su legitimni, počivaju na međunarodnom javnom pravu i rezolucijama Saveta bezbednosti. Borba nije laka, zahtevna je, ali naši motivi su mnogo viši i značajniji od svega. Imamo motiv da se borimo da zaštimo sigurnost našeg stanovištva na KiM da sačuvamo interese naše drzave da u toj bori ostanemo istrajni - rekao je Selaković.

Ministar je dodao da je to borba koju je definisao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da Srbija ostaje na toj liniji.

Ministar Selaković je najavio da će se danas sastati i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, sa kojim će razgovarati o poslednjim dešavanjima na KiM, kao i konstantom delovanju Prištine na podrivanju dijaloga i nerealizovanim a preuzetim obavezama iz Briselskog dijaloga, poput Zajednice srpskih opština.

- To je nešto za šta ćemo se boriti i nećemo odustati i sastanak ćemo iskoristiti da generalnog sekretara UN upoznamo sa tim - rekao je Selaković koji se danas pred pocetak sednice sastao sa predsednikom SB UN, kenijskim ambasadorom Martinom Kimanijem.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.