PREŽIVELA USTAŠKI POKOLJ, a zbog toga su joj KOMUNISTI DALI OTKAZ: Tužna životna priča Smilje Avramov

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Okt.2018, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREŽIVELA USTAŠKI POKOLJ, a zbog toga su joj KOMUNISTI DALI OTKAZ: Tužna životna priča Smilje Avramov

Profesorka je veliki deo svoje naučne karijere posvetila istraživanju genocida nad Srbima

Profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu i članica Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Smilja Avramov preminula je danas u 101. godini u Beogradu, a veliki deo svoje naučne karijere posvetila je i istraživanju genocida nad Srbima u Drugom svetskom ratu.

- MI6 je još 1941. godine podmetnula Srbima onu zlokobnu krilaticu - bolje grob nego rob, a već 1945. godne širila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tezu o naduvanim jasenovačkim zločinima kao velikosrpskoj izmišljotini. Uspeli su u tome, pa je preko srpskih komunista u Srbiji bila ozakonjena zabrana pričanja u školama o genocidu nad Srbima. To se može videti i na mom primeru. Godine 1947. bila sam zaposlena u Javnom tužilaštvu Beograda i zatražila sam od šefa da me pusti tri dana kako bi u Zagrebu rešila pitanje nasledstva kao jedina preživela posle ustaškog pokolja. Odbrusio mi je: "Dosta o Jasenovcu, da tvog oca nisu zaklale ustaše, mi bismo ga ubili jer je bio buržuj!" Ipak, otišla sam u Zagreb, a po povratku čekao me je otkaz - napisala je profesorka Avramov.

Prof. dr Smilja Avramov zalagala se da se u Beogradu, na vidnom mestu, podigne memorijalni centar za sve žrtve genocida u XX veku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.