PRESTONICA RUSIJE SE SELI U SIBIR?! Ova dva grada u opticaju za novi glavni grad najveće države sveta, ekspert objasnio zašto

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jun.2023, 22:40

PRESTONICA RUSIJE SE SELI U SIBIR?! Ova dva grada u opticaju za novi glavni grad najveće države sveta, ekspert objasnio zašto

Stručnjak dodaje da je ova varijanta razvoja događaja moguća, ali da je malo verovatna.

Prestonica Rusije bi se, u najgorem scenariju, usled promene klime i povećanja globalne prosečne temeprature za pet stepeni celzijusa u odnosu na kraj XIX veka, mogla premestiti u Sibir, procenjuje klimatolog Aleksej Kokorin.

- Potpuno je realno da se to dogodi ne baš oko 2050-2060. godine, već, recimo, oko 2080. godine - naveo je Kokorin za Sputnjik. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Istovremeno, ističe on, temepratura na Zemlji će do tada svakako porasti za 2-2,5 stepena u odnosu na predindustrijsku epohu, odnosno, kraj XIX veka. To će dovesti do toga da će toplotni talasi početi da preplavljuju zemlju minimalno dva-tri puta češće.

- Odnosno, ona vrućina koju smo imali jednom u 10 godina, dešavaće se na svake tri godine. Moći će da se živi, ali biće potrebno adaptirati se - objasnio je stručnjak.

U najgorem slučaju, prema njegovom mišljenju, temperatura na planeti će se povećati za 4,5-5 stepeni i onda će osam-devet leta od 10 biti abnormalno vrelih.

- To je, jednostavno, drugačiji život i znači da će leti u metropoli kao što je Moskva, sigurno biti nemoguće živeti. Nije isključena opcija da, ako stvarno bude tako loše, prestonica bude premeštena, na primer, u Krasnojarsk ili Novosibirsk - pretpostavio je Kokorin.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.