PREDSEDNIK FRANCUSKE STIŽE U SRBIJU: Makron donosi pet glavnih poruka

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2019, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDSEDNIK FRANCUSKE STIŽE U SRBIJU: Makron donosi pet glavnih poruka

Emanuel Makron danas stiže u dvodnevnu posetu Srbiji

Pet poruka koje donosi Makron

1. Proširenje

Kako je Emanuel Makron više puta do sada davao pesimistične izjave kada je reč o ulasku ovog regiona u EU, ističući da u postojećoj strukturi nema mesta da se govori o budućem proširenju, nameće se pitanje da li će predsednik Srbije Alekasndar Vučić uspeti da otkravi čelični stav francuskog kolege.

Naruku nam ide što je Makron >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naklonjen Srbiji, a kao što je poznato, trenutno mu ne cvetaju ruže u odnosu sa Prištinom. O situacijama na ivici incidenta u koje je dolazio s Ramušom Haradinajem pre samo nekoliko meseci, brujali su svi domaći mediji, ali i oni u regionu i Evropi.

2. Prištinske takse

Makron i Angela Merkel su zbog čvrstog stava Prištine da ne odustane od uvedenih taksa otkazali sastanak lidera regiona koji je trebalo da bude održan 1. jula u Parizu.

Nisu smeli sebi da dozvole da i taj susret, poput onog u Berlinu, doživi debakl. Zato će francuski i srpski predsednik, izvesno je, dobar deo razgovora posvetiti mogućnostima povratka dve strane za pregovarački sto.

3. Ekonomija i potpisivanje sporazuma

Tokom Makronove posete, Srbija i Francuska potpisaće 20 sporazuma o međusobnoj saradnji, a najveći broj njih odnosiće se na ekonomsku saradnju dve zemlje. Jedan od uspešnih primera te saradnje je i kompanija "Vansi" koja je preuzela na sebe modernizaciju Aerodroma "Nikola Tesla".

4. i 5. Bezbednost i kultura

Za Francuze posebno je značajna oblast saradnje u oblasti kulture i mladih, a očekuje se potpisivanje zajedničke deklaracije. Srbija ima status pridruženog člana u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, a u okviru kulturne razmene poseban akcenat će biti na promovisanju frankofonije.

I faktor bezbednosti će, pretpostavlja se, biti prisutan na agendi dvojice predsednika. Francuska ambasada u Severnoj Makedoniji objavila je krajem aprila Strategiju Francuske za Zapadni Balkan, donetu na zahtev upravo predsednika Makrona. U njoj se - osim pomenute ekonomije, politike i međususedskih otvorenih pitanja - posebno stavlja akcenat i na bezbednosni aspekt.

- U oblasti bezbednosti biće preduzete mere u borbi protiv nedozvoljenog malokalibarskog i lakog naoružanja: dalja primena francusko-nemačkih smernica za mobilizaciju zemalja regiona kroz konkretne mere, posebno u pogledu sigurnosti, borbe protiv trgovine ljudima i stvaranja ilegalne zalihe oružja - navodi se u Strategiji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.