PREBIJANJE ANDREJA VUČIĆA Žandarmi negirali krivicu, odbrana traži suočenje s oštećenima

Izvor: Blic, 30.Apr.2015, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREBIJANJE ANDREJA VUČIĆA Žandarmi negirali krivicu, odbrana traži suočenje s oštećenima

BEOGRAD - Osmorica okrivljenih žandarma, optuženih za prebijanje Andreja Vučića, Predraga Malog i dvojice vojnih policajaca tokom prošlogodišnje Parade ponosa, negiralo je krivicu danas na početku suđenja u Višem sudu u Beogradu.

Glavni pretres počeo je čitanjem optužnice kojom se žandarmi Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić , Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić i Mitar Milosavljević terete za krivično delo napad na vojno lice u vršenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojne službe i zlostavljanje i mučenje u saizvršilaštvu, dok je Rade Matić optužen za zloupotrebu službenog položja.

Tužilac Saša Drecun je predložio je da se izvrši uvid u dokumenta koja su već predložena u optužnom aktu.

Branilac prvooputuženog Predraga Mitrovića, advokat Zoran Saveljić istakao je da će odbrana dokazati da prvooptuženi nije kriv ni za jedno od krivičnih dela za koje se tereti i da je postupao u skladu sa merama dozvoljenim zakonom.

"Mitrović se tereti za napad na vojno lice u vršenju službe, a očigledno je da Andrej Vučić nije vojno lice, niti je vršio službenu dužnost", kazao je Saveljić.

On je dodao da je potrebno saslušati ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića o sadržaju naredbi o blokadi, kao i tadašnjeg komandanta Žandramerije Milenka Božovića.

On je predložio i da se ispitaju policijski službenici Miroslav Babić i Predrag Chirković, svedoci Djordje Gačanović i Darinka Mirović, službenik vojne policije Darko Kostić, kao i novinarka i kamerman TV N1 Jelena Zorić i Slobodan Španić koji su snimili incident.

Saveljić je tražio i da se od vojnih vlasti pribavi naredba o blokadi, plan obezbedjenja Parade ponosa, kao i patrolni list za Sašu Stankovića i Saše Jovanovića.

On je zatražio i da se utvrdi sled dogadjaja i položaj oštećenih i okrivljenih, kao i da se suoče.

Saveljić je tražio i da se od vojnih vlasti pribavi naredba o blokadi, plan  obezbeđenja Parade ponosa, kao i patrolni list za Sašu Stankovića i Saše Jovanovića.

On je zatražio i da se utvrdi sled događaja i položaj oštećenih i okrivljenih, kao i da se suoče.

Advokat koji zastupa šest optuženih pripadnika Žandarmerije Aleksandar Ćurčić kazao je da optužnica nije po svemu jasna, jer nije jasno na čemu se za svakog od optuženih zasniva sumnja za krivično delo.

Ćurčić je rekao da nije saglasan da se čitaju iskazi oštećenih, već da se pojave pred sudom i od MUP-a Srbije zatražio da dostavi pravi snimak komunikacija tokom Parade jer, kako je istakao, na sadašnjem snimku nedostaju pet minuta razgovora.

On je rekao da odbrana nema primedbe na sadržaj video snimaka sa kamera Alfa banke i Komercijalne banke, koje je Tužilaštvu dostavila Vojno-bezbednosna agencija (VBA), ali da principijelno ulaže žalbu jer VBA nije imala ovlašćenja da uzme te snimke.

Zamenik tužioca Saša Drecun istakao je da je VBA imala ovlašćenja da nabavi snimak.

On je ukazao i da je saglasan sa predlogom da se dostavi pravi snimak komunikacija u kome ne nedostaje pet minuta, jer je moguće da su "žandarmi namerno izostavili taj deo".

Drecun je istakao i da mu nije jasno zašto treba da bude saslušan ministar Nebojša Stefanović, jer kako je naveo, nije ministar pisao naredbu o blokadi.

Branilac optuženog Radeta Matića Milan Maksimović ukazao je da Matić nije mogao da zloupotrebi službeni položaj, jer nije bio nadređeni svim optuženim, već samo trojici, a da je bilo još oficira Žandarmerije koji su "stariji po činu i ovlašćenjima od Matića".

Na saslušanju u policiji i Tužilaštvu, optuženi su tvrdili da su postupali po zakonu i da su silu upotrebili da bi četvoricu tada njima nepoznatih muškaraca, odvratili od pokušaja da probiju kordon.

Krivičnim prijavama policije protiv pripadnika Žandarmerije pridružio se i zaštitnik gradjana Saša Janković koji je podneo i prijave protiv pripadnika Vojne policije, ali su one odbačene.

Janković je podneo prijave zbog sumnje da su se pripadnici Kobri oglušili o usmena naredjenja, nastojeći da prodju kroz postavljeni kordon.

Zaštitnik je o tom incidentu tražio dokumentaciju iz Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, ali odgovor vojnog ministarstva nije dobio.

Nastavak suđenja je zakazan za 2. jul u 10 časova.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Žandarmi negirali krivicu za prebijanje Vučića

Izvor: Radio 021, 30.Apr.2015

Osmorica okrivljenih žandarma, optuženih za prebijanje Andreja Vučića, Predraga Malog i dvojice vojnih policajaca tokom prošlogodišnje Parade ponosa, negiralo je krivicu na početku suđenja u Višem sudu u Beogradu...Glavni pretres počeo je čitanjem optužnice kojom se žandarmi Predrag Mitrović,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.