POZNATO GDE SE KRIJE RADOJE ZVICER Vođu kavčana čuvaju naslednici kartela Pabla Eskobara, transportovan preko Albanije

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2021, 22:46

POZNATO GDE SE KRIJE RADOJE ZVICER Vođu kavčana čuvaju naslednici kartela Pabla Eskobara, transportovan preko Albanije

Predsednik Vučić je pre nekoliko dana pominjao Južnu Ameriku u kontekstu Zvicerovog kretanja, obećavši mu hapšenje gde god se krio.

Šef "kavačkog klana" Radoje Zvicer krije se u Kolumbiji, gde ga čuvaju pripadnici medeljinskog narko-kartela, koji su nasledili poslove Pabla Eskobara, saznaje Srpski telegraf.

Zvicer je, čim je čuo za hapšenje Veljka Belivuka i njegove grupe ubica u Srbiji, aktivirao veze u toj južnoameričkoj zemlji koje su mu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << organizovale transport preko albanskih luka. I predsednik Vučić je pre nekoliko dana pominjao Južnu Ameriku u kontekstu Zvicerovog kretanja, obećavši mu hapšenje gde god se krio.

Zašto Kolumbija?

- Određene grupe sa zapadnog Balkana su napredovale u lancu u prethodnih 20 godina, od sitnih lopova i kurira su postali veliki distributeri narkotika u mreži koja se proteže od Latinske Amerike do zapadne Evrope i Južne Afrike - izvestila je i Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Za Radojem Zvicerom tragaju srpska i crnogorska policija zbog ubistava, trgovine drogom i drugih nedela. Srpska policija ga je označila kao nalogodavca Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i njihovoj ekipi, koja je osumnjičena za niz monstruoznih ubistava.

U ovakvim analizama pod balkanskim kartelima podrazumevaju se kavački i škaljarski klan.

- U trenutku kad su u međusobnim krvavim obračunima "kavčani" skoro počistili "škaljarce" sa narko-mape, možemo govoriti samo o "kavčanima" kao balkanskom kartelu. Jasno je da je Zvicer u poslovima sa kolumbijskim kokainom ojačao veze sa tamošnjim bosovima i da je njima u interesu da ga sačuvaju - kaže dobro obavešteni izvor iz srpske policije.

Vezu balkanskog kartela i kolumbijskog zalivskog klana, grupe koja je nasledila dobar deo poslova Pabla Eskobara, kolumbijski istražni organi našli su i u prošlogodišnjem ubistvu Dejana Stanimirovića, Beograđanina koji je vodio karate klub u Španiji. U Kolumbiju je ušao iz Ekvadora. Stanimirović tj. Markos, kako su ga tamo zvali, dolazio je u Kolumbiju i ranije.

Globalna inicijativa ukazuje da se balkanske kriminalne grupe koje dolaze u Kolumbiju kreću pažljivo, putuju bez zabranjenih supstanci ili sumnjive količine gotovog novca, trude se da budu neprimetne i retko se zadržavaju duže od jednog meseca.

Zvicer je, inače, što je otkriveno prilikom njegovog ranjavanja u Ukrajini, imao dokumenta nekoliko zemalja.

- izgradio narko-carstvo tokom osamdesetih i devedesetih godina

- bio jedan od najbogatijih ljudi na svetu

- zloglasni klan Amerika snabdevao hiljadama tona kokaina

- dugo uspevao da izmakne kolumbijskoj policiji, ali i američkoj DEA

- milione dolara delio siromašnima u svojoj zemlji, sponzorisao mnoge kompanije, potplaćivao (ili ubijao) političare i policajce

- pritisak iz Amerike je bio prevelik, ubila ga je kolumbijska policija 1993.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.